Сделката за “Горна Арда“ влезе в КЗК

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило искане за оценка на сделката за придобиване на на 70% от акциите в Хидроенергийна Компания “Горна Арда“ от страна на ЕВН АГ. Акционерното споразумение с НЕК, която ще намали сегашния си дял до 30 на сто, бе подписано миналия понеделник във Виена.

С този документ турската CCG, наследник на първоначалния партньор на НЕК в проекта “Джейлан холдинг“, оттегли иска си в Парижкия арбитражен съд за 70 млн. евро срещу НЕК за неизпълнение на ангажиментите по хидрокаскадата. Всъщност ЕВН изкупи турския дял от малко под 30 на сто в ХЕК “Горна Арда“, като цената на сделката остава търговска тайна, предвижда се увеличение на капитала на дружеството с вноска от 1.39 млн. лв. от страна на австрийците, в което те да станат мажоритарни собственици.

Намеренията са до края на годината да се направи нова оценка за цената на проекта, като финансирането ще се осигури от двамата партньори според дела им. В началото на 2012 г. се планира да започне самият строеж, а 4-5 години след това да бъде въведен в експлоатация.

Очаква се концентрацията да окаже въздействие върху пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия на територията на страната след въвеждането на каскадата в експлоатация.

За извършването на оценка на сделката всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно концентрацията и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни след 26 юли и да бъде подкрепено със съответни доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес