Сделката за "ГОРУБСО – Мадан" се разпадна

Държавата платила на миньорите, Захариев и Вълканов не се разбрали за милионите

Сделката за "ГОРУБСО – Мадан" се разпадна

Сделката за продажбата на закъсалото минно предприятие "ГОРУБСО – Мадан" се е разпаднала във вторник вечерта, преди да бъде подписана, научи Mediapool от три независими един от друг източници. Причината е, че досегашният собственик Валентин Захариев и бъдещият Николай Вълканов не са се разбрали за парите. Двамата не бяха открити за коментар.

 

Захариев и Вълканов подписаха предварително споразумение в петък след няколкоседмични протести на миньорите и натиск на правителството. Според споразумението, с копие от което разполага Mediapool, собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов трябваше да покрие дълговете на “Горубсо – Мадан”, които според някои оценки са над 30 млн. лв. и да плати натрупаните заплати на работниците от около 1.5 млн. лв.

 

Първа инвестиционна банка (ПИБ) също е страна по споразумението, като е била представлявана от директора ѝ Евгени Луканов. Банката, чийто мажоритарен собственик е Цеко Минев, е една от основните кредиторки на бизнеса на Захариев.

 

Държавата плаща заплатите

 

В събота след извънредна работа на три банки и на БНБ заплатите на работниците бяха преведени. Напрежението спадна в Мадан, но избухна в Кърджали, където излязоха на протест работещите в Оловно-цинковия комбинат, също собственост на Захариев.

 

Според двама от източниците на Mediapool парите за заплатите на миньорите са извадени от държавата. Според друг източник обаче те са били платени с нов кредит от ПИБ, притисната от премиера Бойко Борисов. Причината е, че ПИБ получиха солидна финансова инжекция от държавата за организиране на световната купа по ски в Банско. Цеко Минев е шеф на Федерацията по ски.

 

В предварителното споразумение не е посочено кой ще плати парите на работниците, но правителството и лично премиерът Бойко Борисов се ангажираха твърде много политически с казуса на работниците в Мадан и премиерът не можеше да си отиде от там, без да е дал на работниците това, което искат.

 

Сделката за “ГОРУБСО- Мадан” трябваше да бъде финализирана във вторник вечерта. Захариев дори беше обещал да даде пресконференция в сряда, но тя беше отменена без обяснения. Както се разбра, причината е, че до сделка не се е стигнало, а Вълканов и Захариев са прекратили опитите да се споразумеят.

 

Провалът е заради изскочилите още скрити задължения на Захариев. Освен това той поискал и сума кеш, която обаче му била отказана.

 

Да подпомогнем ГЕРБ

 

Захариев и Вълканов са финансирали ГЕРБ за президентските и местните избори през октомври в региона. Това твърдят неофициално лидери на опозиционни политически партии.

 

Според тях Захариев е изнесъл финансово кампанията на управляващата партия в Кърджали и Мадан, а Вълканов – в Златоград, където е собственик на местното “ГОРУБСО”. В замяна на това и двамата са разчитали на добрите си отношения с властта за безпрепятственото развитие на бизнеса им.

 

По тази причина в ръководствата на "ГОРУБСО – Мадан" и на "ОЦК Кърджали" са сложени активисти на ГЕРБ, които преди това са били в редиците на СДС.

 

ОЦК- Кърджали препродаден на Валентин Захариев от Цветелина Бориславова

 

Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов добави още щрихи към казуса с дружествата на Валентин Захариев, отговаряйки на обвиненията, че по времето на ръководеното от него правителство е започнало развитието на бизнеса на Захариев с добива и преработката на руди и метали.

 

Костов напомни, че Захариев е получил "Кремиковци” за 1 лв., но с "гигантски задължения”, които е покрил, а освен това с ангажимент за инвестиции.

 

"Предприятието струва стотиците милиони задължения, които собственикът трябва да покрие. Това е, което той е направил. Защо се стигна до тези продажби? Защото иначе трябваше да бъдат ликвидирани и "ГОРУБСО", и ОЦК, и ОЦЗ, и "Кремиковци", и още 70 предприятия, които бяха обявени в несъстоятелност, за да има валутен борд, за да има възстановяване платежоспособността на България, да може да си покрива задълженията, да бъде подкрепена от МВФ, да има своя парична единица, която се беше изпарила в онези години", посочи бившият министър-председател.

 

Той допълни, че ОЦК-Кърджали е препродаден на Захариев от банкера Цветелина Бориславова, която е първият собственик на предприятието след приватизацията.

 

На въпрос за "разграбването", Костов отговори: "Вижте, за тези 10 години, каквито дела е имало, това е срокът, след това делата се водят, претенциите на държавата ще бъдат упражнени и съответно ответникът ще отговаря за тези неща".

 

"Що се отнася за ОЦЗ (оловно-цинковия завод в Кърджали -бел.ред), ОЦЗ беше препродаден от собственика, който го купи от приватизацията, доколкото си спомням, Цветелина Бориславова, на г-н Валентин Захариев... и то мисля,че в присъствието на тогавашния главен секретар на МРВ Бойко Борисов", каза Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес