Сделката за Хебросбанк бе финализирана официално в Пловдив

На официална церемония във вторник в Пловдив бе финализирана сделката за придобиването на Хебросбанк от Банк Аустрия Кредитанщалт (ВА-СА), която в рамките на HVB Group отговаря за Централна и Източна Европа, и дъщерната ѝ банка в България HVB Банка Биохим.

Новите собственици придобиха права на 99,9% от акциите на независими нвестиционни компании. С това влезе в сила подписаното на 3 ноември 2004 г. споразумение, с което ВА-СА придобива 90%, а Банка Биохим - 10% от Хебросбанк.

Петер Харолд, главен изпълнителен директор и председател на УС на HVB Банка Биохим, съобщи, че стойността на сделката е за около 100 млн. евро или малко повече от 2 пъти от счетоводната стойност на капитала на Хебросбанк.

Обединени двете банки заемат вече трето място по общ размер на активите в България, допълни Харолд. Той уточни, че броят на служителите в двете банки, който е около 2 500 души, ще се запази и ще се разчита на техния добър професионализъм.

Капиталовата база на Хебросбанк и Биохим ще се засили и от вътрешния заем от ВА-СА на обща сума от 26 милиона евро, подчерта Харолд. Допълнено бе, че по време на интеграцията двете банки ще работят паралелно, като за окончателното им сливане ще се избере най-подходящият вариант за клиентите и бизнеспартньорите.

Той добави, че финансовата обстановка в България удовлетворява групировката, тъй като основните показатели за икономическия ѝ растеж са положителни в последните 5 години.

Проблем все още е отрицателната тенденция на текущата сметка като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), но това, според Петер Харолд, се компенсира от притока на чуждестранни инвестиции.

В рамките на HVB Group Банк Аустрия Кредитанщалт (ВА-СА) отговаря за бизнеса в Централна и Източна Европа и обслужва 4,3 млн. клиенти в 11 страни от региона. В България групата е от 1986 г., а през 2002 г. придобива българската ТБ Биохим.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?