Сделката за лифтовете на Витоша била напълно законна

Сделката за лифтовете на Витоша била напълно законна

Сделката за продажбата на общинското дружество “Въжени линии” е напълно законна дори и да има едни същи лица в управата на участвалите в конкурса две фирми, заяви в четвъртък изпълнителният директор на Столична общинска агенция за приватизация (СОАП) Иван Димитров.

Както Mediapool вече писа в сряда СОАП одобри като победител в процедурата за закупуване на общинските лифтове на Витоша дружеството “Витоша ски”, чийто собственик е офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови. Одобрена цена на сделката бе 8.3 милиона лева, което бе само със 100 хиляди лева в повече от записаната в условията на конкурса минимална цена за “Въжени линии”. Именно тази сума бе оферирана от класираната втора фирма “Юлен”.

Справка в правните регистри показа, че в управата и на двете дружества участва  едно и също лице – Петър Георгиев Петров.

“Няма никаква пречка. По Закона за търговете и конкурсите ние можехме да продадем “Въжени линии” дори и само една фирма да бе заявила желание да участва в този конкурс, стига тя да предложи необходимата цена и да отговаря на критериите. В случая всички условия са изпълнени и цената е добра”, коментира Димитров.

След като закупи и “Въжени линии”, фирма “Витоша ски” ще притежава почти всички лифтове и влекове в планината. До този момент тя е собственик на седалковите въжени линии "Резана-1" и "Резана-2", както и на съпътстващите съоръжения на Витоша. Дружеството е и едноличен собственик на капитала на "Алеко спорт 99" ЕАД, което притежава останалите седалкови въжени линии и ски влекове на територията на "Природен парк "Витоша".

Управителят на “Витоша ски” е Камен Костадинов, който бе в управата на фирмата, притежаваща закрития вече увеселителен парк “София ленд”.

Споделяне

Още от България