Сделката за медиците в Либия е пред финализиране

Пред окончателно финализиране е споразумение, което урежда финансовите компенсации на семействата на болните от СПИН либийски деца, срещу което те снемат исканията си за изпълнение на смъртното наказание на петте български медицински сестри и палестинският лекар. Оповестяването на документа трябва да стане в близките часове или в петък и да бъде внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) на Джамахирията преди заседанието му в понеделник, когато се очаква този политически орган да отмени смъртните присъди на медиците.

Премиерът на Либия Багдали Махмуди в четвъртък е бил в Бенгази за среща с роднините на децата, съобщават местните медии. Снощи в телевизионно интервю говорителят на асоциацията на роднините Рамадан Фитури, представител на 12-те семейства, които принципно отказваха сключването на споразумение, е заявил, че вече всички фамилии са единодушни в желанието си случаят да приключи по изгоден за всички начин.

В сряда Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на медиците и така отвори пътя за политически изход от кризата. Същия ден  председателят на асоциацията на засегнатите семейства Идрис Лага заяви, че до събота споразумението ще бъде официално оповестено.

Очакванията са смъртните присъди да бъдат отменени от ВСС и шестимата медици, включително палестинският лекар, получил наскоро българско гражданство, да бъдат върнати за изтърпяват доживотни присъди в България. Процедурно това може да стане, след като българският главен прокурор отправи искане до либийския прокурор, в чийто район е затворът “Джудейда”. Инициативата може да бъде предприета и от либийския прокурор или от либийските власти, но само след благоприятното решение на ВСС.

В сряда либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам спомена, че не се знае колко заседания ще са нужни на ВСС да стигне до решение, но ще се вземат предвид различни фактори като “компенсации, възрастта на обвиняемите и времето, което те са прекарали в затвора”.

Парична сделка може да освободи осъдените на смърт медицински сестри по СПИН делото в Либия, пише в четвъртък британският в. “Таймс” във връзка с развитието на процеса.

Семействата на заразените деца искат по 10 милиона евро компенсации за всяко дете, много повече, отколкото ЕС и България са подготвени да платят, посочва всекидневникът. “Посредник” по сделката е фондация “Кадафи”, оглавявана от Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Мумамар Кадафи.

Руският в. “Комерсант” припомня, че София официално отказва да говори за изплащане на компенсации, защото това би било признаване на вина на българките, каквато те нямат. Либия обаче се стреми към решение на проблема по законите на шериата –  изплащането на “кръвнина” - сума, която семейството на някой убиец плаща на семейството на жертвата му.

Компенсациите, които Либия иска за освобождаването на медиците, са такива, които самата тя се задължи да изплати на семействата на жертвите от атентата срещу самолет на ПанАм през 1988 г. над Локърби.

Френският в. "Фигаро" отбелязва, че споразумението със семействата е потвърдено от либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, но не и от българските власти, предаде БТА. Европейската комисия заяви от своя страна, че очаква допълнителни подробности по този въпрос.

Според експерти потвърждаването на смъртните присъди от Върховния съд в Либия дава практически неограничени възможности за по-нататъшно пазарене, коментира близкият до Кремъл в. "Российская газета". През годините, откакто е в ход съдебният процес, Либия развали отношенията си с много държави по света. При такава ситуация в замяна на българските медици Триполи преди всичко ще се стреми да получи от ЕС и САЩ различни отстъпки в политически и икономически план. Либия например би желала да се присъедини към договора за партньорство между ЕС и страните от южното Средиземноморие, изтъква вестникът, цитиран от БТА.

Междувременно САЩ, които участват активно в уреждането на кризата с медиците, предприеха още една стъпка за пълното възстановяване на отношенията си с Либия и ще изпратят свой посланик в Триполи – първи от 35 години насам.

Кандидатурата на Джийн Крец, в момента заместник на ръководителя на дипломатическата мисия на САЩ в Тел Авив, трябва да бъде утвърдена от Сената, но мнозина от сенаторите настояват правителството да постави допълнителни изисквания от режима на Кадафи.

Назначаването на посланик в Триполи не намалява желанието на САЩ за решаване на случая с българските медици, заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак, цитиран от Франс прес и БТА.

Отношенията между САЩ и Либия чувствително се подобриха след решението на Триполи през 2003 г. да се откаже от оръжията за масово унищожение, но досега Вашингтон се въздържаше да назначава посланик.

Решението на Белия дом беше взето въпреки нерешените проблеми с Либия за компенсациите на близките на жертвите от атентата срещу американския самолет над Локърби през 1988 г. и искането за освобождаване на петте български медицински сестри, отбелязва Ройтерс.

Това решение последва писмо на Буш до Муамар Кадафи, в което той благодари на либийския ръководител за отказа от програмите за оръжия за масово унищожение, но в което се настоява на необходимостта да бъдат решени висящите проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България