Сделката за нови кораби: Две фирми влизат в бюджета от близо 1 млрд. лева

Третата компания има време да подобри офертата си

Сн. БГНЕС, архив

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че до края на годината правителството вероятно ще сключи сделката за придобиването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. Две от трите проявили интерес фирми са подали оферти в рамките на бюджета от 984 млн. лв. с ДДС, а третата го надвишава.

И трите компании обаче имат още около месец, за да подобрят офертите си.

Това са българската "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI" (Италия).

За фаворит се смята българската компания. Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Каракачанов посочи, че основна тежест при избора ще има възможността поне един от корабите да е построен в България.

МО планира да изплати двата кораба за 9 години, но не е ясно дали може да постигне подобна схема.

Според източници на МО не се изключва първоначалният проект за инвестиционен разход да бъде променен, както това се случи при закупуването на новите изтребители.

Каракачанов коментира, че очаква скоро да бъде завършен и третият голям проект от модернизацията на армията за закупуването на нови бронирани машини, който с ДДС възлиза на около 1.46 млрд. лева. Според военния министър договорът може да бъде подписан в началото на следващата годинa.

Проектът за бронираните машини се движи най-бавно заради споровете около търсените технически характеристики на машините, които предопределят избора на доставчик. Допълнителни затруднения създаде изискването в поръчката да бъде включен и българският бизнес.

Според експерти, които следят сектора, обаче всички тези срокове може да се разточат във времето значително предвид това, че правителството изплати наведнъж около 2. 1 млрд. лева за новите американски изтребители F-16 Block 70.

В бюджета за тази година бяха заложени близо 300 млн. лева за плащането на първите вноски по двата проекта, но заради изтребителите средствата бяха пренасочени.

Правителството твърди обаче, че проектите няма да се забавят. Ако договорите бъдат подписани до края на годината, плащанията ще започнат от следващатаa.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?