Сделката за Общинска банка скоростно одобрена от КЗК

Още две партии поискаха спиране на сделката, общинарите я гласуват в четвъртък

Сделката за Общинска банка скоростно одобрена от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка. Кандидат за 67.646% от капитала на трезора, които сега се държат от Столичната община, е регистрираният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис" с оферта от 46 млн. лева.

Сделката е одобрена от регулатора с решение от 15 декември, публикувано в сряда, 20 декември. На КЗК са ѝ били нужни само 8 дни, за да установи, че сделката не е в противоречие със Закона за защита на конкуренцията. Решението на комисията може да се обжалва, но в същото време регулаторът е постановил незабавното му изпълнение, което означава, че евентуална жалба няма да спре придобиването.

Неясен собственик

За да стане факт приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка, приватизацията трябва да бъде одобрена от Столичния общински съвет и от Българската народна банка. Заседанието на общинарите по въпроса е в четвъртък, 21 декември.

Докладът за разрешаване на сделката вече беше одобрен от комисиите в съвета. От него става ясно, че кандидат-купувачът реално е избегнал изискването да разкрие крайните си собственици. Според документите "Новито опортюнитис" е собственост на дружеството за управление на инвестиционни фондове "КАИАК Фонд Мениджмънт", което също е регистрирано в Лихтенщайн. Като крайни собственици са посочени трима австрийски граждани, които са част от ръководството на "КАИАК Фонд Мениджмънт". Доказателствата за крайните собственици, посочени в доклада, обаче са от 27 октомври.

"Новито опортюнитис" вече е набрал финансирането, нужно за придобиването на дела в Общинска банка на 28 ноември 2017 г., показва информация в интернет страницата на Асоциацията на инвестиционните фондове в Лихтенщайн, цитирана от "Капитал". Кои са инвеститорите не е ясно.

Гласове против

Заради неясния кандидат-купувач и наличието само на една оферта още две партии поискаха спирането на сделката за Общинска банка. Това са Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да, България". Мотивите им са, че за 67.646% от капитала на трезора беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически инвеститор, а от купувач, който може да се окаже фиктивен, а истинският нов собственик да остане скрит.

Срещу процедурата вече се обявиха съветници от БСП, а мотивите им са подобни на тези на десните партии.

В позицията на ДСБ и "Да, България" се казва, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка изглежда икономически оправдано, "но същевременно определени важни обстоятелства около сделката са силно обезпокоителни". "Очакванията за закупуването на банката от стратегически инвеститор, с опит и репутация в банковия сектор, не се оправдаха. Очевидна е липсата на състезателното начало и конкуренция, при сделка, която има само един единствен кандидат. Липсата на такова състезание не позволява да се постигне благоприятна пазарна цена и съответно интересите на българските данъкоплатци не са защитени", смятат от двете партии.

Според тях се налага убеждението, че истинският кандидат-купувач на Общинска банка остава скрит. "При положение, че единственият кандидат купувач е компания, създадена преди около година, имаме дълбоки и основателни съмнения, както за наличието на адекватен опит в управлението на банкови институции, така и за действителните мотиви за закупуването на банката – дали той се стреми реално да я управлява и развива, или просто е посредник на скрития кандидат", пише в позицията на ДСБ и "Да, България".

Според тях е важно собственикът да е ясен, тъй като "една банка, попаднала в ръцете на недобросъвестни притежатели, би могла да създаде риск за финансовата стабилност в страната". Освен това бюджетът на най-голямата община - Столичната, минава през тази банка, "поради което отново се налага необходимостта, тя да бъде управлявана от ясен собственик, с прозрачни намерения".

"Имайки предвид всички тези обстоятелства, настояваме мнозинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази твърде спорна сделка за продажбата на Общинска банка", пише в позицията.

ДСБ има свои представители в Столичния общински съвет, които са част от групата на Реформаторския блок. Сред вносителите на предложението за продажба на мажоритарния дял в Общинска банка на "Новито опортюнитис" са общинари от групата, но от другите партии в нея - Съюза на демократичните сили и Движение България на гражданите. Предложението за започване на процедурата за продажба беше на Трайчо Трайков, който е също е част от групата на Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес