Сделката за Ройтерс решена от управата, под въпрос от регулатора

Специалният комитет, който контролира независимата редакционна политика на влиятелната информационна агенция Ройтерс, по-скоро ще подкрепи предложението за изкупуването на Ройтерс на канадската Томсън корп. (Thomson Corp.), пише във вчерашния си брой британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Банкер, близък до Ройтерс и пожелал анонимност, посочва пред вестника, че още през тази седмица може да се очаква официално обявяване на сливането на двете компании.

"Изглежда сделка ще има и тя вече е решена", допълва същият източник. Специалният комитет, който контролира независима редакционна политика на агенция Ройтерс (Reuters Founders Share Company), който играе ролята на попечителски съвет, владее така наречената златна акция, с която може да наложи вето при поглъщане на компанията.

Антимонополните власти, регулиращи пазара, обаче могат да отложат сделката, пише още "Индипендънт", като цитира анализатора на Екс Джи секюритиз (X G Securities) Антъни де Ларинага, според когото сливането на Ройтерс и Томсън ще има ефекта на дуополията (монопол на две конкуриращи се компании) и Томсън-Ройтерс и Блумбърг ще контролират две трети от пазара.

Освен това според Де Ларинага разследването на регулаторните служби ще зависи и от обема на събраните материали.

Проверяващите ще се интересуват най-вече от това какво влияние ще окаже новата конфигурация на конкуренцията на пазара на информационни услуги.

Ако сделката между Ройтерс и Томсън стане факт, то в света ще бъде създадена най-голямата компания за предоставяне на финансова информация с дял на пазара от 34 на сто, което ще бъде повече от сегашните 33 процента, държани от агенция Блумбърг, съобщава компанията Инсайд маркет дейта (Inside Market Data), цитирана в понеделник от К2Капитал.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?