Сделката за спасяване на "Опел" приключи с участието и на руски капитал

Германското правителство одобри сделката за продажба на мажоритарен дял от компанията "Опел", която е част от европейското подразделение на американския концерн "Дженерал мотърс", на канадско-австрийската компания за производство на автомобилни части "Магна", съобщи ББС.

В сделката "Магна" е в консорциум с руската банка "Сбербанк" и руската автомобилна компания ГАЗ.

За резултатите от преговорите, завършили около два часа през нощта срещу събота, съобщи министърът на финансите на Германия Пеер Щайнбрюк.

Преговорите за съдбата на "Опел" се проведоха в канцлерството в Берлин и продължиха 6 часа, след като "Дженерал мотърс" и "Магна" финализираха ново предложение към германското правителство. Макар че "Дженерал мотърс" формално е единствената страна, която решава кой да придобие европейската ѝ дейност - с изключение на шведската автомобилна компания Сааб - мнението на германското правителство бе решаващо. Планът за спасяване почива до голяма степен на милиардите евро гаранции, които Берлин е готов да предостави на разположение на "Опел". Германското правителство и няколко провинциални правителства ще осигурят бюджетно финансиране на "Опел" в размер на 1.5 милиарда евро, уточнил Щайнбрюк.

От своя страна "Магна" с участието на своите руски партньори обещава да инвестира в "Опел" повече от 500 милиона евро.

За Германия сделката означава спасяване на повече от 25 хиляди работни места – почти половината от работещите за "Дженерал мотърс" в Европа. В европейското поделение на концерна влиза и дъщерната компания на "Опел" "Воксхол". Веднага след преговорите в Берлин британският министър по въпросите на бизнеса лорд Менделсон заяви, че сега и спасението на "Воксхол" не е далеч.

Руските участници в сделката очакват, че в близко бъдеще европейското поделение на "Дженерал мотърс" ще завоюва 20 процента от руския пазар.

Според президента на "Сбербанк" Герман Греф договорът между "Магна", ГАЗ и банката за откупуване на "Опел" представлява възможност за възстановяване на автомобилната индустрия на Русия. "Според мен Русия има чудесна възможност да поеме един от най-напредналите в технологично отношение европейски автомобилни производители на безпрецедентно ниска цена", каза Греф.

Споделяне

Още от Бизнес