Сделката за свиване на петролния добив е на финала

Москва и Рияд се разбраха за еднакво производство, САЩ ще поемат част от квотата на Мексико

Сделката на ОПЕК+ чака само Мексико, сн. ЕПА/БГНЕС

Продължилата десет часа виртуална среща на членките на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК и партньорите ѝ от изтеклото в края на март споразумение за съкращаване на петролния добив се разбраха да намалят производството си с 10 млн. барела на денонощие до общо ниво от 33.8 млн. барела, предаде руската агенция ТАСС. Очаква се от страните производителки извън формата също да свият добива си с общо 5 млн. барела. на денонощие.

Независимо от това обаче пазарът реагира надолу и фючърсите за сорта Брент поевтиняха с 4.14 на сто до 31.48 долара за барел, а американският лек петрол изгуби от стойността си 9.29 процента до 22.76 долара за барел.

Новото споразумение, постиганото в ранните часове на петък, ще действа до края на април 2022 г. Неочаквана пречка накрая за постигането на сделката се оказа Мексико. След разговор на президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор с американския му колега Доналд Тръмп по-късно в петък, е бил намерен вариант, който може да устрои и двете страни и ще бъде обсъден със страните от Г-20 на последваща среща по темата.

Обрадор съобщи на пресконференция, че страната му ще намали производството си със 100 000 барела дневно, а пък САЩ ще свият своя добив с 250 000 допълнително освен предишния си ангажимент, за да компенсират мексиканския дял в общото понижение.

Норвегия, най-големият производител на петрол в Западна Европа, също се очаква да се включи в намаляването на световния добив като стъпка за стабилизиране на цените. Норвежкият министър на петрола Тина Бру ще участва във видеоконференцията на Г-20 по-късно в петък, предаде Ройтерс.

Темата е била обсъдена в телефонен разговор и между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, съобщиха от Кремъл. Двамата са обменили мнение за ситуацията на нефтения пазар и постигната договорка в ОПЕК. Тръмп информирал колегата си за проведените от него разговори с лидери о тредица нефтодобиващи държави.

Въпреки скептичността на анализаторите, проблемните за споразумението Русия и Саудитска Арабия, които провалиха миналия месец сделката, се разбраха този път и двете страни, които са  най-големите производители на нефт в света ще намалят добива си до едни и същи обеми. Това означава снижаване с 2.5 млн. барела до производство на 8.5 млн. барела в денонощие.

Общо намалението в алианса ОПЕК+ е 10 млн. барела в денонощие до края на юни 2020 г. От юли до декември 2020 г. свиването ще е до 8 млн. барела, а от януари 2021 до края на април 2020 г. ще стигне до 6 млн. барела. За всички държави без Русия и Саудитска Арабия нивото за намаление е октомври 2018 г. Квотите са пропорционални – по 23 процента от базовото равнище.

Москва и Рияд на предишната среща на ОПЕК+ във Виена не успяха да се разберат и Русия отказа да свие добива си след март, което доведе до сериозни трусове на петролния пазар заради наводняването му с количества от Саудитска Арабия. В комбинация с епидемията от коронавирус и намалялото търсене на горива цените на нефта паднаха до 20-годишно дъно, а руският експортен нефт Юралс достигна цена от 10.54 долара за барел на 1 април, посочва ТАСС. Вече обаче цената му е нараснала до 20.30 долара за барел.

Така се стигна до сегашната среща, в която бяха поканени да участват и страни, с които ОПЕК не беше преговаряла. Сред тях бяха САЩ, Канада, Бразилия, Великобритания и други. Американският президент Доналд Тръмп обаче още преди заседанието каза, че страната му надали ще участва в намалението на добива.

Стабилизирането на глобалната петролна търговия е било обсъдено в петък сутринта по телефона от Тръмп, руския президент Владимир Путин и саудитския крал Салман, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. Тримата са дискутирали и предстоящата конференция на министрите на енергетиката от Г-20, които ще заседават онлайн по-късно в петък.

Исторически нито едно заседание на ОПЕК не е протичало без проблеми, но докато този път наблюдателите очакваха те да са от страна на Русия и Саудитска Арабия, както и вероятно от Иран, трудностите дойдоха неочаквано от Мексико.

Министърката на енергетиката на страната Норма Росио Нале, която бе единствената жена в преговорите, е напуснала ядосана видеовръзката, поради несъгласие с предложената ѝ индивидуална квота за добив до 1.75 ммлн. барела в денонощие. По данни на мексиканците обаче през четвъртото тримесечие на 2019 г. добивът на страната е бил 1.95 милион барела на ден, тоест с 200 хиляди барела повече от използваната от ОПЕК+ база и тогава исканото намаление реално би било 600 хил. барела дневно, а не 400 хил., както са претендирали от ОПЕК.

Очаква се съгласието на Мексико да бъде постигнато на преговорите между Г-20 по-късно в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес