Сделката за ТЕЦ “Бобов дол” пак ще се удължи

Вероятно ще има още едно удължаване на срока за финализиране на сделката за продажбата на ТЕЦ ”Бобов дол” на избрания купувач – гръцката държавна компания Public Power Corporation (РРС ). Това съобщи пред журналисти във вторник Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

На 9 февруари изтича определеният на 11 януари пореден краен срок за приключване на преговорите по приватизационния договор с РРС, но все още не е постигнато споразумение по искането на гърците за промяната на комплексното екоразрешително. В него дружеството е поело конкретни ангажименти за намаляване на емисиите с вредни вещества във въздуха и са  фиксирани срокове за спирането на блокове от експлоатация, като едната мощност трябва да бъде изведена в края на 2007 г .

Още не са сближени позициите на РРС и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чиято Изпълнителна агенция по околна среда издава комплексните разрешителни. Трябва да постигнем взаимно приемлив договор,отбеляза Николов. Според него проблемът е в  тълкуванието, което ековедомството и гръцката компания правят на евродирективата за големите горивни инсталации. Според РРС не било редно при положение, че дружеството се задължава да инвестира в съоръжения за опазване на околната среда и за намаляване на вредните емисии, да се записва и срок за затварянето мощностите. От МОСВ обаче били категорични, че не могат да увеличават вече определените пределни емисии.

С колко ще бъде удължен срокът за преговори с РРС ще стане ясно след преговорите през следващата седмица, каза Тодор Николов.

РРС предложи близо 71 млн. евро за капитала на ТЕЦ “Бобов дол” през април 2005 г., като другата оферта бе за 100 560 евро. Процедурата бе отменена от тогавашното ръководство на АП, след което затъна в поредица от съдебни дела, приключили през юни 2006 г. в полза на гърците. Компанията бе обявена за купувач и потвърди ангажимента си въпреки влошеното финансово състояние на термоцентралата и намалената ѝ цена следствие на това. Те обаче поставиха въпроса с промяната на екоразрешителното, което според тях няма как да бъде съвместено с едно от условията за приватизацията на дружеството – гарантирано използване на български въглища за пет години.

Споделяне

Още от Бизнес