Сделката за ВМЗ-Сопот пак удължена и под въпрос

Купувачът в последния момент поиска да съкрати 2000 работници въпреки забраната

Снимка: БГНЕС

Сделката за приватизацията на ВМЗ Сопот е под въпрос, след като единственият кандидат фирмата "Емко" ЕООД не подаде оферта в изтеклия в петък краен срок и се наложи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да го удължи до понеделник 14 януари..

Първоначалният срок бе 15.00 часа в петък, но часове по-рано стана ясно, че фирмата иска в предприятието да останат едва 1200 работници от сегашните над 3200, въпреки че според стратегията за приватизацията на предприятието, която е одобрена от парламента, купувачът е задължен три години да запази всички работни места.

От агенцията обясниха, че имат право да удължат срока при положение, че има само един кандидат купувач или няма подадени оферти до определения срок. Това е поредното отлагане на срока за подаване на обвързващата оферта, след като предишното бе направено по искане на кандидат-купувача, за да има повече време за разговори с ръководството на предприятието и подготовка на предложението си за придобиване на заводите. Досега от "Емко" не бяха коментирали желание за драстично свиване на персонала на ВМЗ. Такова бе обявено буквално в последния момент и то от страна на синдикатите, които съобщиха, че собственикът на фирмата Емилиян Гебрев е поискал в петък от представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" във "ВМЗ" ЕАД да дадат съгласие за шоковото съкращение. 


Гебрев е настоял да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал. От синдикатите обаче категорично са отказали да се съгласят. Шефът на АПСК Емил Караниколов от своя страна коментира, че няма никаква възможност да се променят условията на конкурса и да се приеме предложеното намаляване на персонала. Запазването на броя на служителите е изрично предварително условие, което трябва да бъде записано в приватизационния договор. 

Икономическият министър Делян Добрев заяви, че очаква подаването на офертата, която трябва да отговаря на условията в стратегията за приватизиране на дружеството.

"След това до вторник следващата седмица Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Надзорният съвет трябва да преценят дали приемат, или не офертата", обясни Добрев преди да стане ясно, че оферта няма.

Работниците в предприятието продължават протестните си действия заради дължимите им заплати.

Към момента служителите на ВЗМ имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева. От 14 януари става дължим и трети аванс.

Работници споделиха, че част от магазините в Сопот са престанали да им дават продукти на версия, тъй като и те започват да изпитват затруднения.

Предприятието е определящо за съществуването на целия град, а и за съседния Карлово.

Държавата разчита на бърза сделка за предприятието, след което купувачът да покрие дължимите средства както за заплати, така и към бюджета за осигуровки.

Работниците излязоха на няколко протеста в града, по време на които обявиха, че са в много тежко положение и не могат да задоволят основните си човешки нужди.

Споделяне

Още по темата

Още от България