Сделки над 5 хил. лв. - само по банков път

Сделки над 5 хил. лв. - само по банков път
Разплащания по сделки, които са на стойност над 5 хил. лева, ще се извършват задължително само по банков път. Това предвижда проект на закон за плащанията в брой, който Националната агенция за приходите е изготвила и депозирала в Министерството на финансите, съобщи в понеделник директорът на агенцията Красимир Стефанов.

Според проекта, ако физическо лице наруши нормата, ще бъде глобено за първо нарушение с 25% върху платената кеш сума над 5 хиляди лева, а за второ нарушение – с 50%. За юридически лица глобата е 50% за първо нарушение и 100% при второ нарушение.

В момента има случаи, когато в брой се разплащат сделки за по 10-15 млн. лв., което го няма никъде в Европа, обясни Стефанов.

Очакваме с тази мярка да бъдат изкарани на светло 90% от всички обороти, каза още той.

На практика има готовност да бъдат свързани онлайн касовите апарати на търговците и структурите на НАП. Нужно е обаче време, за да може бизнесът да се подготви, като подмени или касовия си апарат, или набави необходимия за връзка модем. В момента регистрираните касови апарати са 650 хиляди, като, според наредбата, всеки търговски обект, включително и най-малкият, трябва да бъде свързан.

Наредбата за онлайн връзката на търговските обекти и НАП има двугодишен период за подготовка. Изискванията на министъра на финансите Симеон Дянков са първо да бъдат свързани с данъчните служби апаратите на търговците на горива, напомни Красимир Стефанов. Според анализите на приходните ведомства през бензиностанциите се укриват чувствителни обороти.

Данъчните подхванаха футболните съдии

Директорът на НАП съобщи, че неговите служители са започнали проверка на доходите на футболните съдии. Ревизията обхваща 470 съдии. Той отбеляза, че съдиите вземат на мач хонорари от 100 лв. на вътрешни срещи и до 4000 евро за международни.

Според данъчния шеф проверките имат както реална полза за приходите в бюджета, така и действат превантивно – за повишаване на данъчната култура на гражданите и за дисциплирането на данъкоплатците. Така след многочислените проверки на различни групи физически лица – певци, футболисти, притежатели на скъпи имоти и коли, които бяха шумно разгласени, допълнително са били събрани над 60 млн. лв. данъци.

Стефанов напомни, че до края на месеца трябва да бъдат подадени годишни данъчни декларации на фирмите. Той поясни, че миналата година 27 хиляди собственици на фирми “са забравили“ да подадат декларации.

По повод на засилените контролни мерки на данъчните служители, Стефанов каза, че в рамките на възможното е да се гони и прибира всяка стотинка, но това ще доведе до фалит на фирми и граждани. Тогава догодина от кого ще събираме данъци, попита риторично той.

Приходите

Към 31 май събраните приходи от НАП са 4.8 млрд. лв. Спадът е около 1 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година, отчитат от агенцията и признават, че спадът е сериозен.

За годината очакваните приходи ще са около 11.7 млрд. лв., което е с 11% по-ниско от плана и с 13% от миналата година.

Проблемните приходи са от ДДС, които ще са 1 млрд. лв. по-малко, или в актуализирания бюджет – 940 млн. лв., от корпоративен данък – 295 млн. лв неизпълнение или заложени в проекта за бюджетни промени – 272 млн. лв. Неизпълнението на ДОО ще е 254 млн. лв.

Според Красимир Стефанов неизпълнението на ДДС има обяснение със спада в стопанската дейност. За първите пет месеца на годината е върнато 466 млн. лв. данък.

Споделяне

Още от Бизнес