Сделки за отбраната и АЕЦ обсъди Саркози в София

Сделки за отбраната и АЕЦ обсъди Саркози в София

До края на годината работна група ще договаря параметрите на сделката за четири корвети, които България ще закупи от Франция, заяви в четвъртък френският президент Никола Саркози след срещата си с премиера Сергей Станишев в София.

Еднодневната визита на Саркози бе договорена през юли, след като той и съпругата му Сесилия изиграха водеща роля при освобождаването на шестимата български медици в Либия. Но съпругата на френския президент не го придружи в София, заради полемиката в Париж относно нейното участие в освобождаването на медиците. Френската опозиция критикува Саркози и за сделките в областта на отбраната и ядрената енергетика, които той замина да договаря в Триполи веднага след благополучното завръщане на медиците.

Дневният ред на френския лидер в София също бе доминиран от въпроси, свързани с отбраната и атомната енергетика. Саркози очаква България да  подпише договора  за покупка на 4 френски корвети “Гоуинд”, за които френският концерн “Армарис” спечели  конкурс  на българското Министерството на отбраната през 2005 г.

Финализирането на сделката се бави заради проблеми с финансирането, което е в размер на 750 млн. евро, както и заради спорния характер на конкурса, в който преди две години французите първо бяха отхвърлени, а после се оказаха победители. Франция очаква спешен отговор от България, като договорът включва и офсетна програма, благодарение на която да се открият 2000 работни места, твърди френската страна.

България гледа позитивно на този проект с един добър офсет, каза премиерът Станишев.

Обсъдени са и енергийни въпроси, свързани с АЕЦ "Белене", където основни партньори на руския изпълнител "Атомстройекспорт" са френската "Арева" и германската "Сименс". Друга тема е строежът на газопровода "Набуко", където друга френска компания - "Газ дьо Франс", има интерес да стане съакционер. 

Разглеждаме Франция като наш стратегически партньор и търсим работещите механизми, заяви Сергей Станишев след срещата със Саркози.

Той допълни, че в момента са в ход редица модернизационни проекти, като доставката на нови хеликоптери за Българската армия, сделка за 360 000 000 евро, която се изпълнява ритмично с добър офсет. Станишев каза още, че Франция и България имат много общи позиции по отношение на перспективите за атомната енергетика в ЕС.

Ние сме направили нашия избор и ще си сътрудничим още по-активно в тази област, уточни Станишев. 

Нашите български приятели са благосклонни към ядрената енергетика и ние имаме големи проекти за внедряването на френската ядрена технология в България, каза от своя страна Саркози.

На срещата е обсъдено стратегическото партньорство между двете страни по европейските въпроси. Позициите ни са изключително близки и по бъдещето на реформирания европейски договор, и по отношение на ситуацията в Югоизточна Европа, и по други въпроси, като общата селскостопанска политика в ЕС, заяви Станишев.

Саркози получи от българския държавен глава Георги Първанов най-високия орден "Стара планина" за заслугите си за освобождаването на  българските медицински сестри, държани под арест в Либия повече от 8 години.

За Париж България не е от втората дивизия в ЕС, а от първата, увери френският президент и подчерта, че Европа има нужда от младите и енергични членове. “Франция иска да е на ваша страна, когато защитавате националната си идентичност. Франция иска да ви предложи сигурност – с подписването на договори за отбрана и сътрудничество във въоръжаването. Франция иска да ви помогне за приемането ви в Шенген и в зоната на общата европейска валута”, каза Саркози.

За да засвидетелства своята подкрепа, той се отзова се на молбата на Първанов в българската версия на новия европейски договор общата валута да бъде записана като евро, а не като еуро.

“Това беше една голяма проява на европейска солидарност. И го подчертавам, да изчистим, да отклоним всякакви съмнения за наличието на други мотиви за освобождаването на нашите медицински сестри”, подчерта Георги Първанов.

Преди да отпътува от София, Саркози се срещна с освободените от Либия медици, както и със студенти от СУ “Св. Климент Охридски”, към които отправи послание да не отхвърлят идентичността си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?