Сделките

Две от фирмите основателки "Европа 5" и "Ленор" са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия "Победа" АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, областният председател на СДС Димитър Николов (изпълнителен директор), царистът Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на "Витатур Инвест".

И докато "Ленор" е лесна за проследяване, тъй като е 100% собственост на Чоролеев, "Европа 5" има по-сложен произход. 

Тя се отделя в края на 2001 г. от "БОВЕ-1" ООД, създадена през 1998 г, в която съдружници са Димитър Николов и Симеон Симеонов заедно с Добрин и Радостин Узунови. Николов и Симеонов остават като съдружници в новата фирма "Европа 5". [документ 1] [документ 2] [документ 3] [документ 4]

Преди "БОВЕ-1" да стане ООД, от 1992 до 1997 г. тя съществува като еднолично търговско дружество на Димитър Николов, който внася чрез него сухо мляко от Молдова и Украйна. Тогава Николов е разследван за контрабанда на десетки тонове сухо мляко и дори има осъдителна присъда.

"Витатур" продава 44 декара на "Камон Турс", собственост на Веселин Стефанов, който е тъст на Симеон Симеонов. "Клио Холидейс" на Симеон Симеонов купува 30 декара. "Невада Турс" на Сава Чoролеев купува 17 декара, а "Гобал лизинг консулт енд практис" ООД отново на Чоролеев се сдобива с 32 декара. 16 декара отиват в "Корал Холидейс", където 1/3 от собствеността е на "Глобал Турс" АД (Чоролеев и Симеонов). Семейство Милкови чрез "Понс Холдинг" и "Холидей он" АД се задоволяват с 10 декара. Още 12 декара са продадени на частни лица: Елена Карабелова и Стоянка Чолакова, управител на фирмата "ЕВРОИНВЕСТ-1". 

Имотите, продадени от "Витатур Инвест" на фирмите от първия кръг, се апортират като капитал на втори кръг от 4 свързани фирми: "Лари" ЕООД, собственост на "Камон Турс" и управляващ Симеон Симеонов, "БТД" ЕООД собственост на "Невада Турс" с управител Сава Чоролеев и "Българско туристическо дружество Глобал Турс" АД където собственици са няколко дъщерни фирми на "Победа" АД, а управляващи са, сюрприз: Сава Чаролеев и Симеон Симеонов. Появява се и фирмата "ШАРК-М" ЕООД на Милко Милков. 

Именно тези 4 фирми продават общо 94.3 декара на испанците от "Ибердрола инмобилиария". 

Отделно от това фирмите от първия кръг: "Невада Турс", "Камон Турс", "ЕС ВИ ЕС", "Понс Холдинг" и "Холидей он" продават директно 25 декара на инвестиционния фонд "Прайм Пропърти" управляван тогава от Каролев

Одит на Прайм Пропърти АДЦИС

Споделяне

Още по темата

Още от България