Сделките

Две от фирмите основателки "Европа 5" и "Ленор" са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия "Победа" АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, областният председател на СДС Димитър Николов (изпълнителен директор), царистът Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на "Витатур Инвест".

И докато "Ленор" е лесна за проследяване, тъй като е 100% собственост на Чоролеев, "Европа 5" има по-сложен произход. 

Тя се отделя в края на 2001 г. от "БОВЕ-1" ООД, създадена през 1998 г, в която съдружници са Димитър Николов и Симеон Симеонов заедно с Добрин и Радостин Узунови. Николов и Симеонов остават като съдружници в новата фирма "Европа 5". [документ 1] [документ 2] [документ 3] [документ 4]

Преди "БОВЕ-1" да стане ООД, от 1992 до 1997 г. тя съществува като еднолично търговско дружество на Димитър Николов, който внася чрез него сухо мляко от Молдова и Украйна. Тогава Николов е разследван за контрабанда на десетки тонове сухо мляко и дори има осъдителна присъда.

"Витатур" продава 44 декара на "Камон Турс", собственост на Веселин Стефанов, който е тъст на Симеон Симеонов. "Клио Холидейс" на Симеон Симеонов купува 30 декара. "Невада Турс" на Сава Чoролеев купува 17 декара, а "Гобал лизинг консулт енд практис" ООД отново на Чоролеев се сдобива с 32 декара. 16 декара отиват в "Корал Холидейс", където 1/3 от собствеността е на "Глобал Турс" АД (Чоролеев и Симеонов). Семейство Милкови чрез "Понс Холдинг" и "Холидей он" АД се задоволяват с 10 декара. Още 12 декара са продадени на частни лица: Елена Карабелова и Стоянка Чолакова, управител на фирмата "ЕВРОИНВЕСТ-1". 

Имотите, продадени от "Витатур Инвест" на фирмите от първия кръг, се апортират като капитал на втори кръг от 4 свързани фирми: "Лари" ЕООД, собственост на "Камон Турс" и управляващ Симеон Симеонов, "БТД" ЕООД собственост на "Невада Турс" с управител Сава Чоролеев и "Българско туристическо дружество Глобал Турс" АД където собственици са няколко дъщерни фирми на "Победа" АД, а управляващи са, сюрприз: Сава Чаролеев и Симеон Симеонов. Появява се и фирмата "ШАРК-М" ЕООД на Милко Милков. 

Именно тези 4 фирми продават общо 94.3 декара на испанците от "Ибердрола инмобилиария". 

Отделно от това фирмите от първия кръг: "Невада Турс", "Камон Турс", "ЕС ВИ ЕС", "Понс Холдинг" и "Холидей он" продават директно 25 декара на инвестиционния фонд "Прайм Пропърти" управляван тогава от Каролев

Одит на Прайм Пропърти АДЦИС

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?