Сделките с общински имоти растат лавинообразно в края на мандата

Сделките с общински имоти растат лавинообразно в края на мандата

Месеци преди да изтече мандатът на Столичния общински съвет (СОС), съветниците продължават да гласуват спорни имотни сделки, стана ясно от заседанието на СОС в четвъртък.

Общинарите гласуваха замяната на частни парцели, които са реституирани в границите на парк “Гео Милев”, срещу терени частна общинска собственост в район “Слатина”, които са отредни за жилищно строителство.

Владимир Каролев (НДСВ) отбеляза, че въпреки решението на градските съветници за въздържане от замени и продажба на активи на частните съсобственици в дружествата с общинско участие, то предложенията в тази посока растат лавинообразно.

Председателят на комисията по инженерна инфраструктура и общински съветник от СДС Николай Желев отвърна, че частните собственици на терени, които са ограничени от закон да ги застрояват, понеже са в рамките на парка, също имат право да получат обезщетение.

Край на дискусията за и против подобно обезщетяване чрез замени, сложи председателят на комисията по стопанска политика към СОС Пламен Илиев (Демократи за София). Той уточни, че законът регламентира тези собственици да се обезщетяват като общината им плати парцела. Според повечето от общинските съветници, замените се предлагат защото парцелите не струват нищо, ако върху тях не може да се построи сграда.

Близо 30 такива предложения за замени и прекратяване на съсобственост разгледа на заседанието си днес общинският съвет. В зависимост от броя на съветниците, които се намираха в залата, повечето от тях бяха одобрени от СОС и малка част не успяха да минат.

Сред тях имаше и предложения, които не се получили подкрепата на комисиите, в които са разглеждани. Такава бе докладната за замяна на терен от 595 кв.м. в жк “Левски-зона В” срещу жилища частна собственост, която не бе одобрена от комисията по стопанска политика и общинарите я отхвърлиха.

Срещу имотните сделки гласуваха основно съветниците от ДСБ и някои представители на НДСВ като Владимир Каролев. Повечето от местните парламентаристи се въздържаха и техните гласове надделяха срещу замените в два-три случая.

От внесените предложения прави впечатление, че повечето от тях са за терени на общината или недвижима собственост, която се заменя срещу апартаменти на различни частни фирми. Първоначално предложените от общината цени на голяма част от активитебяха увеличени почти двойно от общинските съветници в комисиите. Доста от терените за замяна срещу апартаменти са в по-крайните жилищни квартали като  Овча купел І и ІІ, Обеля, район Слатина, Връбница,Левски, Красно село, Надежда – 2. Замени бяха предложени в Панчарево и Банкя. 

Общинският съвет одобри и прекратяването на съсобствеността в няколко терени и общи помещения, притежавани с частни лица. Като съответно съсобствениците получиха правото да купят общинската част. Такива сделки бяха предложени в квартал "Дианабад", "Красно село", "Банишора".

Споделяне

Още от Бизнес