Сдружение алармира за клип с деца, които симулират обезглавяване в джамия

Сдружението "Дружба-Родина" алармира в понеделник за разпространен в интернет клип, в който деца от ромския квартал в Пазарджик имитират обезглавяване на свой връстник с цялата символика на "Ислямска държава". Действието в клипа се развива в джамия, а сдружението обяви, че ще сезира ДАНС.

Активистът на сдружението Петко Колев коментира, че това е опасен прецедент.

"В клипа не се чува никакъв текст. Едно участие на деца в обезглавяване - това е достатъчно, без всякакъв текст, да бъде предмет на едно много сериозно обществено обсъждане за това как се случва, кой го организира и какви са последствията", каза Колев.

Организацията "Дружба-Родина" смята, че в последните години някой задкулисно работи против единството на българската нация. Заедно с медиите тя възнамерява да внесе сигнала в ДАНС, както и да поиска становище от Главното мюфтийство във връзка със случилото се в Пазарджик.

В края на октомври военният министър Велизар Шаламов обяви, че има разузнавателна информация за български граждани, които се сражават на страната на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Премиерът Георги Близнашки обаче каза в понеделник, че той не разполага с подобна информация.

По-късно през деня в понеделник Окръжният съд в Кърджали затвори мюсюлмански пансион, в който деца са били обучавани в Корана без разрешението на родителите им. Заради нерегламентирана дейност е закрито и сдружението с нестопанска цел, което е водило обучението.

При последната проверка на Държавната агенция за закрила на детето в пансиона са открити шест малки деца, две от които сирийчета. Проверката е разпоредена от Окръжната прокуратура, която се е самосезирала. Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед каза, че през пансиона са преминали около 70 деца, а проблемът ще бъде разгледан от Главното мюфтийство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?