Сдружение "Боец" „изиска“ хората, арестували кметицата, да бъдат оставeни без пари

Десислава Иванчева, докато бива арестувана на 17 април. сн: БГНЕС

Гражданско сдружение "Боец" "изисква" налагане на запор върху имуществото и банковите сметки на шефовете на Специализираната прокуратура и комисия "Антикорупция. Причината е показната акция в центъра на София, приключила с ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Сдружението смята, че заради това България "неизбежно" ще бъде осъдена пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Поради това се предлага запор, който да обезпечи изплащането на бъдещето обезщетение.

Шеф на специализираната прокуратура е Иван Гешев, а на комисия "Антикорупция" – Пламен Георгиев. "Боец" изисква и оставките на двамата.

"Смятаме, че бъдещата осъдителната присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е практически неизбежна и настояваме горепосочените длъжностни лица да платят бъдещото обезщетение, доброволно или чрез публична продан на имуществото им до удовлетворяване на иска", се казва в настояването на "Боец".

Сдружението сигнализира съдебния инспекторат, Народното събрание и правосъдното министерство. Интересното е, че нито една от тези институции няма право да иска и налага запори върху сметки и имущество. Единствената институция, която може да прави това, е въпросната комисия "Антикорупция" при положение, че лице бъде обвинено за точно определено престъпление.

По закон българските магистрати не носят материална отговорност за своите действия по служба. В хипотезата, че все пак това бе възможно, "Боец" всъщност настоява Гешев и Георгиев да бъдат оставени без пари в продължение на поне десет години заради предполагаемо, но неустановено още нарушение.

Споделяне

Още от България