Сдружение поиска от парламента да започне отстраняване на Първанов

Неправителственото сдружение Гражданска инициатива “Справедливост” е внесло в Народното събрание писмо, адресирано до председателя Георги Пирински (БСП), с което иска да се открие процедура за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов. Това съобщи в сряда председателят на сдружението юристът Иван Груйкин.

Според сдружението, в което членуват граждани от различни сфери на обществения живот, Първанов може да бъде обвинен в държавна измяна и в нарушаване на конституцията с доказаната си принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност и с поведението си първо да я отрече, след това да я омаловажи и най-накрая да я налага на обществото в положителна светлина.

Миналото лято, в отговор на обвиненията от дясната опозиция за агентурно минало, Първанов най-напред отрече, като на зададения му за първи път въпрос от страна на журналисти каква е била връзката му с ДС,  отговори: “Вие ме убихте с този въпрос”. След това обяви, че действително е изпълнил задача на тогавашното Първо главно управление на ДС в качеството си на историк и специалист по македонския въпрос, без да знае, че задача е била възложена от ДС. Според публичните му признания той бил привлечен да редактира книгата със спомени на емигранта Методи Димов, за което дори получил хонорар от 7 лева.

Още тогава вербувалият го офицер от ДС Цвятко Цветков в интервюта пред медиите обяви, че Първанов отлично е знаел, че сътрудничи на ДС, че се е съгласил на това сътрудничество и че лично Цветков му е дал псевдонима Гоце.

Преди месец Комисията по досиетата официално обяви принадлежността на Първанов към бившата ДС и неоспоримо доказа, че той е бил със статут на секретен сътрудник и с псевдоним Гоце. Президентът бе подготвил публичното си поведение за такъв развой на нещата, като вече обясняваше, че няма нищо срамно да служиш на родината си, и че повечето от служителите и сътрудниците на ДС са работили за националната кауза, а не са били доносници. Повечето медии поеха президентската версия и образът му на “положителен герой” от бившата ДС бе доизграден с тяхна помощ на фона на обществената умора от упорито и умишлено разтегляната в годините тема за досиетата.       

Според председателя на сдружението “Справедливост” Иван Груйкин президентската институция по конституция олицетворява единството на нацията, като безусловно, но неписано изискване е морална чистота и добродетелно поведение. Принадлежността към ДС и опитите от страна на президента за реабилитация на някогашния репресивен апарат на тоталитарната държава разделят обществото, обясни Груйкин. Публичното поведение на президента с изречените лъжи, омаловажавания и увъртания категорично затъмнява и моралния му образ.

От сдружението аргументират искането за импийчмънт на президента. В писмото си до Народното събрание те се обосновават: “Принадлежност към структурите на ДС и положителното му отношение към нея; умишлено скриване от нацията на факта за принадлежност към ДС; публично и многократно заявяване на неистина, че не е знаел, че работи за ДС; отправяне на неверни и манипулативни внушения и преиначаване на истината за принадлежността му към ДС с цел постигане на изгоден за самия него психологически ефект сред обществото; президентът е в положение на зависимост от лица и интереси, свързани с бившата ДС и разузнавателните централи на други държави; положението на зависимост на президента поради агентурното му минало поставя в опасност националната сигурност с оглед правомощията му по чл.92 от конституцията на България".

Процедурата за започване на импийчмънт е разписана в чл. 103 ал.2 от основния закон, обясни адвокат Иван Груйкин, като обвиненията могат да са държавна измяна и нарушаване на конституцията. Тя предвижда повдигане на обвинение минимум от една четвърт от народните представители. Втората фаза е поддържане на това обвинение от две трети от всички народни представители. Единствен оправомощен да разгледа тези обвинения, внесени по надлежния ред, е Конституционният съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?