Сдружение предлага на МО кодекс за избор на доставчиците

Сдружението “Българска отбранителна индустрия” е предложило на Министерството на отбраната кодекс за избор на доставчиците. Това съобщи пред Mediapool във вторник съпредседателят на сдружението проф. Стефан Воденичаров.

В предлагания кодекс е записано, че фирмите-доставчици трябва да отговарят на определени условия, за да бъдат избрани. Те трябва да са утвърдени производители, с традиции в бранша и доказана лоялност. По този начин трябва да се отсеят случайните фирми в проектите за модернизацията на армията.

От министерство на отбраната обаче повече от половин година не са отговорили на предложението, въпреки редицата пропаднали договори на ведомството.

Проф. Воденичаров посочи, че до момента нито една фирма от сдружението не е участвала в модернизацията на Българската армия, въпреки че имат потенциал. Нито една българска фирма не участва и в дейностите по офсетните програми на големите договори от модернизацията.

Съпредседателят на сдружението се обяви за въвеждането на протекционистки режим към участието на българските фирми в проектите на военното ведомство. Макар че тенденцията в Европа е да не се толерира такъв подход, в България той би могъл да има положителен ефект.

Според Воденичаров фирмите, които поемат отговорността за изработването на изделията, доставката им и поддръжката, трябва да се български. По този начин ще се спестят средства на данъкоплатците.

Към момента едва 4 % от продукцията на българските фирми остава в България, всичко останало е за износ. Нашите фирми изнасят боеприпаси за Близкия изток и Азия, успехи имат и български радиокомуникационни и заглушителните средства.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?