Сдружение предупреждава за незаконна търговия с тюленови продукти

Сдружение предупреждава за незаконна търговия с тюленови продукти

От нестопанското сдружение КАЖИ са внесли сигнал в Министерството на околната среда и водите за незаконна търговия с тюленови продукти. Това става ясно от разпространено до медиите писмо, съобщи БНР.

Поискани по Закона за достъп до информацията данни показват, че, без да е издавано разрешително от екоминистерството, от страната ни за последните пет години са изнесени повече от 21 тона облекла от тюленови кожи. Търговията с тюленови продукти е забранена както в националното, така и европейското законодателство.

Министерството на околната среда и водите трябва да направи проверка на редица факти, сред които и парадоксът, че у нас са внесени около 7 тона, а са изнесени три пъти повече тюленови продукти.

Не е ясно кой орган контролира какви видове кожи се използват в производството на кожени продукти и по какъв начин се гарантира, че не се използват забранени кожи. За случая са сезирани европейските комисии по околна среда, по вътрешен пазар и промишленост, Интергрупата за животните към Европейския парламент.

Споделяне

Още от България