Сдружение ще съди МВР заради проблемите с новите лични документи

Сдружение ще съди МВР заради проблемите с новите лични документи
Граждански колективен иск срещу МВР заради проблемите с издаването на новите документи за самоличност ще подадат до Софийския градски съд от сдружение "Гражданска инициатива "Справедливост".

От неправителствената организация съобщиха в петък, че ще настояват съда да признае, че за периода 1 април до 26 август 2010 г. МВР противоправно е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им.

В иска се посочва, че министерството трябва да заплати сумата от 1000 лв., което е частично обезщетение от общата претенция в размер на 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи.

Адвокат Иван Груйкин от гражданската инициатива обясни пред Mediapool, че на този етап искът не е за пълната сума заради неотменената все още разпоредба за внасяне на процент от претендираните пари още преди разглеждането на делото. Ако основната част на иска бъде уважена и след присъединяване на гражданите към него, размерът на сумата ще бъде увеличен, уточни той.

Всеки гражданин, които се е почувствал засегнат от бъркотията с издаването на документите, може да се присъедини към иска. Така ще може да се ползва от решението на съда.

Ако магистратите преценят, че МВР е нанесло неимуществени вреди, всеки участвал в иска ще бъде обезщетен. "Справедливост" изчислява неимуществените вреди на сумата от по 50 лева на човек, но съдът е този, който ще реши размера на обезщетението. Така то може да бъде по-малко или съответно по-голямо.

Според изчисления на "Справедливост", до този момент около 1.5 милиона граждани са минали през гишетата на МВР за нови документи. Така общата стойност на претендираните пари трябва да е 75 милиона лева, но се допуска, че една трета от хората не са се почувствали засегнати, поради което искът ще бъде за 50 милиона.

Към иска могат да се присъединят всички граждани, навършили 14 години и подали заявления за издаване на документи за самоличност, посочи Иван Груйкин.

Неправителствената организация настоява съдът да задължи МВР да гарантира организация на работата си, с която да се предотврати създалият се "хаос" около издаването на документите.

Освен това от "Справедливост" смятат, че сумите, които МВР събира за издаването на документите, са незаконни, тъй като не отговарят на изискването за разходоопределянето на таксите. За да бъдат законни, тези такси те трябва да минат през предварително ценообразуване и да се докаже, че действително услугата струва толкова, колкото пари взима МВР.

Поради тази причина гражданската инициатива ще атакува таксите пред Върховния административен съд (ВАС), заяви Груйкин.

Той обясни, че една от причините да се подаде този иск срещу МВР е фактът, че нито министър-председателят Бойко Борисов, нито министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са поели отговорност за случилото се. Според Груйкин оправдания чрез фактори извън системата на МВР като фирмата-изпълнител "Сименс" не са коректни, тъй като държавните институции е трябвало да осигурят съответните гаранции при сключването на договора.

Миналата седмица, когато МВР обяви поредни проблеми с издаването на личните документи и обвини за това изпълнителя "Сименс", който пък от своя страна се оправда с подизпълнителя "Капелен България", от изявленията на зам.-вътрешния министър Павлин Димитров стана ясно, че МВР няма никакво намерение да обезщети гражданите за създадените неудобства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?