Сдружението на общините иска финансови облекчения в бюджет 2010

На заседание в Сливен Управителният съвет на Националното сдружение на общините прие предложения за финансови облекчения за местната власт в бюджета за 2010 година и реши да поиска среща с премиера Бойко Борисов и ръководствата на парламентарните групи. Това съобщи председателят на сдружението и кмет на Смолян Дора Янкова.

С оглед затрудненото финансово състояние на общините кметовете единодушно са решили да поискат от правителството промени в закона за бюджета, които да осигурят решаване на жизненоважни проблеми на местните общности в условията на криза. Едно от предложенията е два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, което за тях би било "финансова инжекция" от общо около 400 млн. лева.

Освен от сдружението настояват да отпадне предвиденото петпроцентно съфинансиране на проекти по европейските програми от общините. Това би струвало на бюджета по тяхно изчисление общо за всички програми около 250 млн. лева. От местните управи са категорични, че ако не се постигне съгласие за това, средства от европейските програми на практика няма как да бъдат усвоявани.

Представителите на общинската власт твърдят, че исканията им могат да бъдат изпълнени без това да води до допълнително данъчно натоварване на гражданите, а чрез преструктуриране на разпределението на средствата. Те не са доволни също от орязаните капиталовите разходи за общините, както и от забавянето на междинни плащания по изпълнявани проекти.

Управителния съвет на асоциацията заседава в новопостроения хотел "Спорт палас" на домакина на срещата Йордан Лечков, кмет на Сливен.

Споделяне

Още от България