Сдружението на общините с нов шеф след 21 години

Силвия Георгиева сменя Гинка Чавдарова, която е на поста от създаването на организацията

Новият директор на НСОРБ Силвия Георгиева

Несменяемият от създаването на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) преди 21 години негов изпълнителен директор Гинка Чавдарова напусна поста и мястото ѝ зае Силвия Георгиева. Тя е поела длъжността на 1 януари 2018 г., съобщиха от организацията.

Георгиева е избрана след проведен конкурс, в който са участвали четирима души. Останалите претенденти са били досегашните заместник-изпълнителни директори на сдружението Емил Савов и Теодора Дачева и парламентарният секретар Благой Станчев.

Силвия Георгиева е получила подкрепата на две трети от членовете на Управителния съвет на НСОРБ, в който влизат 23-ма кметове от различни политически партии, от които 10 са представители на ГЕРБ.

Преди да оглави сдружението Георгиева беше управител на търговското дружество "Актив" на НСОРБ от създаването му през 2006 г. Тогава тя напуска редицата на СДС и мястото на общински съветник на партията в Свиленград (избрана е на местните избори през 2003 г.).

НСОРБ е създадено през 1996 г. и в него членуват всичките 265 общини у нас. От създаването му досега негов неизменен изпълнителен директор беше Гинка Чавдарова, която оцеля на поста в продължение на 21 години.

Още при избора на кмета на Пазарджик Тодор Попов за председател на Управителния съвет на НСОРБ в началото на 2012 г. се заговори за смяната на Чавдарова, защото се смята за близка до БСП. Тодор Попов стана първият председател на сдружението, който не е от левицата.

В момента председател на Управителния съвет на НСОРБ е кметът на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов има 10 представители в Управителния съвет, в който влизат още кметове от СДС (2), ВМРО (1) и ДПС (4), сред които и изключеният неотдавна кмет на Хитрино Нуридин Исмаил, заради близките му отношения с премиера. Така ГЕРБ събра необходимото мнозинство за смяната на Чавдарова. БСП имат шестима кмета в Управителния съвет на сдружението.

Неофициално се твърди, че Чавдарова е получила предложение от държавния глава Румен Радев да стане негов съветник по въпросите на местната власт.

Самата тя нито потвърди, нито отрече този факт. В следващите шест месеца със сигурност ще остана да помагам в работата на сдружението и на новия изпълнителен директор, защото има много мероприятия, свързани с европредседателството по линия на местната власт, в чиято подготовка съм участвала, каза Чавдарова пред Mediapool.

Тя уточни, че е решила да се оттегли в този момент, за да има достатъчно време новият изпълнителен директор да навлезе в оперативната работа на сдружението до местните избори през есента на 2019 г.

Приоритетите на новия изпълнителен директор Силвия Георгиева са да работи за развитието на модерни общини, със сигурна, чиста и зелена среда, силна местна икономика и социално справедливи общности, където всеки човек има значение, се казва в съобщението на НСОРБ.

В него е посочено още, че сдружението ще продължи да води постоянен диалог с правителствата и парламентите на България за реална децентрализация на държавното управление – за силни общини, с достатъчно собствени ресурси и капацитет за предоставяне на публичните услуги на местно ниво.

Подкрепа за реално въвеждане на електронните услуги в общините, преминаване към новите основи за изчисляване на такса битови отпадъци и активно участие в регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС са част от непосредствените задачи пред НСОРБ през 2018 г.

Новият изпълнителен директор на сдружението Силвия Георгиева е завършила Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалности "Политически науки" и "Европейска публична администрация" с профил "Местна власт и управление". Има следдипломна квалификация "Лидерство и местна демокрация" от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по управление на проекти с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция.

Силвия Георгиева има над 15 годишен опит в местното самоуправление. На местните избори през 2003 г. е водач на листата на СДС в община Свиленград и става общински съветник. Две години по-късно е избрана за управител на "Актив" ЕООД - консултантска фирма на НСОРБ и напуска редицата на синята партия. Има петгодишен опит в управление на неправителствена организация като изпълнителен директор на фондация "Свиленград 2000". Силвия Георгиева е на 43 години, омъжена, с едно дете.

Споделяне

Още от България