Сдружението на зъболекарите: Парите за зъболечение на здравната каса не стигат

Средствата в бюджета на здравната каса, предвидени за стоматологична помощ, са с 500 млн. лв. по-малко от необходимото, предупредиха от Сдружението на българските зъболекари.

За профилактика и стоматологично здраве на хората са необходими 550-600 млн. лв., а заложените в бюджета на НЗОК около 116 млн. лв ще стигнат само за поддържане на добро стоматологично здраве на децата, коментира Георги Цалов от сдружението.

По думите му, здравната каса плаща само за "вадене на зъби и некачествени методи на лечение", а в бюджета ѝ не са заложени никакви средства за профилактика.

Сдружението на зъболекарите предлага правителството да създаде фонд за детско стоматологично здраве и Закон за оралното здраве, какъвто Цалов посочи, че има в Дания.

Бюджетът за зъболекарска помощ за 2014 г. бе приет със съгласието на друг стоматологичен съюз - Българския зъболекарски съюз. Той нямаше резерви към Националния рамков договор, за разлика от Българския лекарски съюз, който влезе в остър спор с НЗОК и замалко да провали подписването на договора.

Споделяне

Още по темата

Още от България