Сдружения призоваха за бойкот на кандидати за евродепутати, бивши доносници

На изборите за евродепутати през лятото на тази година гражданите да не подкрепят кандидати, които са били служители и сътрудници на комунистическата политическа полиция и другите бивши тайни служби. За това призоваха в специален апел към гражданите на ЕС участниците в международната конференция "Комунистическите престъпления и общата история на Европа". Тя се проведе в София в сряда и в нея взеха участие неправителствени организации и гости от България, Германия, Румъния и Турция.

Участниците във форума предложиха незабавно да се създаде Институт за европейската памет и съвест като научен институт за изследвания на тоталитарния режим и едновременно музей на жертвите на всички авторитарни режими в Европа.

На форума пак бяха повторени тъжните истини за късата обществена памет и недостатъчното осветяване, осмисляне и преодоляване на последиците от тоталитарните режими в Източна Европа.

Бившият депутат от германския парламент – Бундестага – Вера Ленгсфелд – посочи за пример развитието на обществения дебат около архивите на бившата източногерманска тайна полиция Щази. След обединението на двете Германии през 1991 г. всички досиета на Щази са отворени и става ясно, че 20 хиляди германци са били щатните служители на секретните служби, а още сто хиляди са били информатори. Както и в България общественият фокус се е насочил към информаторите, а не към системата на Щази и нейните служители.

Така в момента в Бундестага има депутати - някогашни служители на Щази, посочи бившата парламентаристка и направи паралел с България, където, според нея, има твърде много бивши служители на ДС на ръководни и изборни постове.

Според Ленгсфелд обществото е склонно да забравя миналото, ако то се забравя, никога няма да се изгради демократично общество.

Заместник-посланикът на Германия у нас Гудрун Щайнакер обясни как са текли процесите на "изчистване" на миналото на следвоенна Германия. Страната е минала през три етапа – денацификация, компенсация, примиряване с миналото. Двайсет години след отварянето на архивите на Щази вече може да се осмисли комунистическото минало и нещата да се погледнат с нов поглед, каза заместник-посланикът.

Евродепутатът и член на групата на зелените Гизела Каленбах смята, че Европейският парламент може да помага, но не и да иззема функциите на националните парламенти за изчистване на миналото и утвърждаване на демократичните принципи на функциониране на държавата. Тя препоръча България да проявява активност в тази насока.

По-късно евродепутатът отиде на митинга на протестиращите младежи пред Народното събрание.

Споделяне

Още от Европа