СДС - "Изгрев" се отказа да иска оставката на Михайлова

Централата на СДС обяви официално, че столична организация на СДС не е искала оставката на лидера на партията Надежда Михайлова и НИС на СДС, а Mediapool и други, но неназовани медии бяха упрекнати, че тиражирали подобни слухове.

Членовете на СДС в район "Изгрев" са подготвили писмо с такова искане, но впоследствие решението е било променено заради желанието на председателя и районен кмет на "Изгрев" Ангел Иванов да запази поста си още един мандат, информираха източници от организацията. Самия Ангел Иванов отрече подобна версия.

Новината, че седесарите от район "Изгрев" са обсъждали решение Надежда Михайлова да поеме отговорност за загубата си на първия тур в местните избори, където тя се класира на трето място след кандидата на ССД и БСП и отпадна от балотажа, бе публикувана от читател във форума на Mediapool на 28 октомври. След като бе препечатана от някои столични всекидневници, тя бе опровергана от Ангел Иванов чрез БТА.

Според членове на СДС "Изгрев", на заседание на организацията на 28 октомври са били анализирани резултатите от първия тур на изборите в столицата. Гласувани са четири точки, в които седесарите упрекват Михайлова за лошото ѝ представяне и обвиняват ръководството на партията за коалиционната политика от изборната нощ, когато изненадващо за тях е било обявено споразумението за сътрудничество в Общинския съвет между СДС и коалиция "Гергьовден - БЗНС-НС- ДП", която представлява интересите на Антоан Николов.

Членовете на СДС - "Изгрев" решили единодушно решението им да бъде изпратено с писмо до НИС на СДС преди срещата на Надежда Михайлова и Стефан Софиянски в сряда, когато лидерът на ССД получи подкрепата на СДС за втория тур в София. Писмото обаче не е изпратено, според членовете на "Изгрев", по вина на председателя Ангел Иванов, който е бил натоварен със задачата.

Писмото все пак стана публично достояние чрез Интернет, тъй като анонимен читател го публикува във форума на Mediapool, след което то бе публичното опровергано от председателя на организацията Иванов.

На проведено във вторник вечерта заседание на местния клуб на СДС обаче, въпросът за това кой е разпространил информацията е бил основна тема. Виновните са били заплашени с изключване, а днес Ангел Иванов се разграничи публично от публикуваното в медиите анонимно становище, а второ опровержение бе разпратено до медиите и от "Раковски" 134.

Потърсен за коментар, Иванов заяви, че такова писмо никога не е било гласувано и че няма представа кой е създал интригата. Запитан дали все пак темата за политическата отговорност е била повдигана някога в организацията му, той каза, че е водена единствено дискусия. Иванов отказа да съобщи подробности около случая, тъй като изказа подозрение, че разговорът се записва, а това били неща за "на четири очи".

Помолен да потвърди или да опровергае една от двете лансирани по въпроса версии, ген. Атанас Атанасов, член на СДС- "Изгрев", каза, че решение да се изпрати писмо до НИС е било взето и гласувано единодушно на 28 октомври. То е било подкрепено и от председателя Ангел Иванов.

Според източници от "Раковски" 134, Иванов се отказал от писмото за оставката след консултации с лица от ръководството на СДС и то действително не е стигнало до НИС. На извънредно заседание на местната организация, свикано няколко дни по-късно, Иванов е обяснил, че е премислил и му се струвало, че тонът на написаното е твърде остър. Мотивите на Ангел Иванов да си смени решението са, че е бил посъветван, ако иска да остане и за в бъдеще районен кмет на "Изгрев", да си спести подобна критика към лидера на партията.

Усилията на Иванов да пази поведение пред ръководството на партията обаче може да се окажат напразни, според източници от СДС, тъй като апетит към кметското място в "Изгрев" проявявал общинският съветник от "Гергьовден" и шеф на общинската фирма "Софийски имоти" Тошко Добрев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: