СДС - София "гони" Мартин Димитров от изборната си листа

СДС - София "гони" Мартин Димитров от изборната си листа
Опонентите на лидера на СДС Мартин Димитров, които не успяха да възпрепятстват сключването на коалиция с ДСБ, готвят разправа с поддръжниците на споразумението.

Скандалът е особено сериозен в столичната организация на СДС. Общинският съветник от СДС-София Николай Желев е решил да подаде оставката си като член на Националния съвет (НС), защото е гласувал "за" коалицията. Позицията на СДС – София беше да се прави коалиция, само ако лидерът на ДСБ Иван Костов остане извън листите. Желев е пряко излъчен от софийската организация за член на НС.

"Решението ми да си подам оставката е доброволно. Причината е разминаването на позициите с моите колеги в Областния съвет на СДС в София", коментира пред Mediapool общинският съветник.

Другите трима души от софийската организация, които са подкрепили коалицията, са директно избрани в НС и няма причина да си подават оставките.

На заседанието ще бъде изслушан и Мартин Димитров. Той е директно обвиняван от ръководството на СДС-София в тайни сделки с Иван Костов за предварително разпределяне на властови позиции след влизане в управлението заедно с ГЕРБ.

Според някои от столичните седесари всичките 64-ма членове на НС, гласували за коалиция с ДСБ, са направили това заради обещани постове.

Самият Мартин Димитров е член на Областния съвет на СДС-София и има право на глас при взимане на решения в структурата. По информация на Mediapool част от неговите колеги ще му поискат оставката по време на заседанието, а други "учтиво" ще го помолят да се кандидатира за депутат в някой различен от София град.

Коалицията с ДСБ обърка до голяма степен сметките на някои членовете на СДС в столицата. Освен личностните конфликти с хората от другата партия, част от ръководството на организацията имат надежди да влязат в парламента през лятото. След сключването на коалиционно споразумение с ДСБ обаче, партията на Иван Костов вероятно ще получи по-силни позиции в София, където има и по-силни резултати, за сметка на провинцията, където предимството е на СДС.

Напрежението в СДС се нагнетява допълнително и от бившия лидер Пламен Юруков, който през последната седмица говори предимно за голямото вътрешно напрежение в партията. Броженията срещу Мартин Димитров се разпалват още от варненския лидер на СДС Димитър Димитров, приближен на Пламен Юруков. Той също е твърдо против обединението на двете десни партии и вече поиска преразглеждане на споразумението, което предвижда водачът на общата листа във Варна да е от ДСБ.

Наличието на втори властови център в СДС си пролича особено силно преди седмица. При дебата "за или против" коалицията с ДСБ Пламен Юруков прогнозира крах и на двете партии след изборите и поддържаше мнението, че НС въобще не трябвало да обсъжда въпроса за коалиция с партията на Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?