СДС даде кметско място на бивш зам.- министър при Симеон

Новата дясна коалиция в Столичния общински съвет (СОС) бе единна при избора на предварително разпределените районни кметове, като изолира напълно БСП и НДСВ.

Групата на левицата заяви с декларация отказа си да участва "във фарса", наречен избор на районни кметове, тъй като всички кандидати са от дясната коалиция, а НДСВ не хареса кандидатурите, защото били партийни.

Според кмета Стефан Софиянски напълно логично е 24-те районни кмета да бъдат излъчени от дясната коалиция, тъй като по общ брой гласове тя печели във всички избирателни районни, а в 17 дори взема повече от 50%.

СДС получи 10 районни кмета в София, Съюзът на свободните демократи - 9, а коалицията "БЗНС-НС, Демократическа партия и Гергьовден" - 5.

СДС отне кмета на бунтарския район "Лозенец"

За кмет на район "Лозенец" бе избран Любомил Иванов от квотата на Демократическата партия. Въпреки, че листата на СДС печели убедително в изборите, кметството бе отстъпено на коалиционните партньори като един вид наказание за местните седесари, които си позволиха да искат оставката на партийното ръководство за изборния провал в столицата.

Новият районен кмет Любомил Иванов бе зам.министър на транспорта в екипа на второто правителство на Иван Костов, когато министър бе Антони Славински, също член на ДП. Според публикации в пресата той е бил предложен за поста от Никола Николов, бивш шеф на парламентарната икономическа комисия.

Иванов е един от малкото зам.министри, които останаха и в правителството на Симеон Сакскобургготски. Според публикациите в медиите той запазил поста си с подкрепата на ДПС.

Преди тайния вот водачът на жълтите в СОС Владимир Каролев каза, че ще подкрепи само един кмет, който му бил личен познат. След като бяха обявени резултатите от вота се разбра, че човекът на Каролев е Любомил Иванов.

Седем района запазиха кметовете си

Новите районни кметове
Още от България