СДС даде срок на Симеон да реши за Петканов

СДС ще изчака само до края на тази седмица премиерът да реши дали ще се раздели с вътрешния си министър Георги Петканов, заяви говорителят на партията Николай Младенов, цитиран от БНР.

Ако Сакскобургготски не направи това, СДС ще обмисли как да реагира по-нататък, като Младенов припомни и варианта, че е много възможно дясната опозиция да поиска вот на недоверие заради Петканов.

С декларация в парламента на 14 февруари лидерът на СДС Надежда Михайлова поиска от Сакскобургготски оставката на Петканов. Ден по-рано парламентарната вътрешна комисия одобри доклада на опозицията, според който при скандалните подслушвания на бившия шеф на НСС ген.Атанасов, на полицая Живко Георгиев и на синдикалиста Пламен Симов, МВР е нарушило три закона - НПК, законът за специалните разузнавателни средства и законът за класифицираната информация. Първата реакция на Петканов бе опит да прехвърли отговорността си върху съда, а след това настоя да бъде подкрепен от парламентарната група на НДСВ, която го изслуша на заседанието си на 18 февруари. Същият ден от СДС обявиха, че освен за скандалните подслушвания, искат оставката на Петканов и заради назначения на ключови места в спецслужбите на хора, сътрудничели на бившата Държавна сигурност. Едно от тях е на новия шеф на направлението за защита на класифицираната информация в контраразузнаването.

СДС вече няма никакъв диалог с вътрешния министър. Нямаме какво да си кажем с Петканов и очакваме премиерът Сакскобургготски категорично, веднъж завинаги да вземе решение по този въпрос, каза днес Николай Младенов. Той припомни, че Симеон обеща да вземе становище по доклада на парламентарната комисия по подслушването. СДС очаква при огласяването на това становище да стане ясно и решението на премиера за Петканов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?