СДС даде зелена светлина за коалиция с ДСБ

СДС даде зелена светлина за коалиция с ДСБ

Националният съвет (НС) на СДС даде зелена светлина за сключване на предизборна коалиция с ДСБ, за каквато настояваше лидерът Мартин Димитров.

Решението бе взето с 64 гласа "за" и 41"против" след пет часа разгорещени дебати. "Въздържал се" гласуваха бившият лидер на партията Пламен Юруков и лидерът на групата на СДС в Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

Решението дава мандат за широка коалиция в дясно, с което бяха отхвърлени исканията на лобито около Пламен Юруков за самостоятелно участие в изборите и на влиятелната столична организация на СДС, която настояваше да се прави съюз с ДСБ, само ако лидерът на партията Иван Костов е извън листите.

Партията излезе очевидно разединена по тези въпроси. По време на поименното гласуване част от членовете на СДС, които бяха против коалицията или просто против Костов, шумно освиркаха своите колеги гласуващи "за". Част от недоволните излязоха от залата.

"СДС направи сериозен жест, за да се случи в дясно нещо значимо. Не беше лесно, но благодаря на разума и духа на Националния съвет. Някои хора разцепиха десницата, направиха грешки. Днес ние преглъщаме всичко това в името на едно бъдещо демократично управление на България", заяви Мартин Димитров след заседанието.

Той добави, че и ДСБ вече са направили компромис. Обединението ще е на принципа на разпределение на депутатските кандидатури в съотношение 60:40 в полза на СДС и водещо място на синята партия в листата за евродепутати. Така от "Раковски" 134 ще излъчат водачите на 17 от листите за народни представители, а техните партньори на 14. Ще бъде създадена обща парламентарна група със съпредседателство от двете партии. На този етап като най-вероятен водач на общата дясна листа за евровота се очертава бившия външен министър Надежда Михайлова.

Мартин Димитров каза, че дясното обединение не свършва със сключване на споразумение между СДС и ДСБ. Ще бъдат водени преговори още със БНД, ССД, земеделците на Личев и Мозер и Демократическата партия. За коалиция с ГЕРБ ще се решава след изборите за Народно събрание.

"Общите действия между СДС и ДСБ могат да мобилизират огромен ресурс. Така една бъдеща победа над ДПС може да бъде страхотна новина. Тръгваме към управлението и това трябва да го разберат всички", заяви развълнувано след заседанието Мартин Димитров. Според него решението за коалиране с ДСБ няма да доведе до разцепление на СДС.

"Хората със забележки бяха по-предпазливи по време на дебата, но те ще застанат зад това обединение. На практика нямаше човек, който да е срещу коалиция, а срещу някои от предлаганите принципи за нейното реализиране", каза Димитров.

Съответно решение в тази посока бе взето във вторник и от ДСБ. Националното ръководство на партията даде мандат на лидера Иван Костов за подписване на споразумение за общо явяване на избори и единна политика със СДС. В документа освен квотите за листите се дават и принципите на евентуалното дясно управление.

Двете партии си поставят за основна цел да изпратят в опозиция партиите от тройната коалиция, освен това да възстановят доверието на ЕС към България, да проведат операция "Чисти ръце" във властта, да се прекрати купуването на гласове и изборния туризъм, реформа в правоохранителните органи, намаляване на ДДС, на данъците за едноличните търговци и данъчната тежест.

Вътрешна опозиция

След като не успя да прокара своята визия за дясно обединение, бившият лидер на СДС Пламен Юруков даде ясен сигнал, че ще бъде силна вътрешна опозиция на Мартин Димитров. Според източници на Mediapool от Националния съвет, Юруков обмисля възможностите след изборите отново да застане начело на партията.

Той определи проведения в СДС дебат за коалиция с ДСБ като лош за партията. Според него въпросът "с Костов или против Костов" е неправилно зададен, което е изкривило и дебата. "Обединението на дясното трябваше да стане около СДС. Няма да напусна партията. Ще видим какво ще стане на изборите", коментира той.

Бившият партиен лидер окачестви като "смешно" намерението на СДС и ДСБ да проведат операция "Чисти ръце" във властта след изборите, защото обещанието идва от "политици с много спорно име".

"СДС показа страх да се яви самостоятелно на избори", каза още Юруков.

Реакцията на СДС – София бе същия дух. Зам.-председателят на организацията Любен Петров заяви, че и този път седесарите от страната са успели да надделеят над тези в София като изрази надежда "това да е за добро". "Желанието за обединение надделя над принципите. Личността на Иван Костов разделя двете партии", заяви той.

Източници от СДС коментираха пред Mediapool, че извън казуса "Костов" от СДС-София са недоволни и заради общите листи. След подписването на споразумение СДС ще получи значително преимущество при съставяне на листи извън столицата. Вече е известно, че седесари ще водят листите в Пловдив, Бургас, Плевен и Благоевград.

За сметка на това ДСБ със своите по-силни позиции в София ще получи челните места в столицата. Това може да остави голяма част от ръководството на СДС-София извън борда за следващия парламент.

Въпреки официална позиция обаче разединение има и в самите градски организации. Дори и хора от СДС – София приемането на такъв съюз заради малкото време до изборите и липсата на достатъчен кадрови потенциал.

Главният секретар на СДС и член на софийската организация Иван Сотиров говори близо един час на заседанието. Негови колеги казаха, че е повторил около 40 пъти името на Иван Костов, споменал два пъти СДС и един път ДСБ. Той взе думата и докато течеше гласуването. Неговото категорично мнение е, че Костов, както и други бивши сини лидери, отговорни за разцеплението на партията, трябва да поемат своята отговорност и да не влязат в евентуални общи листи, за да се спаси дясната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?