СДС : Досиетата са тест за морала

СДС също не успя да доведе докрай реформите с досиетата на Държавна сигурност и ние трябва да кажем днес това, призна лидерът на СДС Надежда Михайлова на съботния митинг срещу отмяната на закона за досиетата. Тя не обясни обаче, защо сините загубиха политическата си волята по въпроса по време на четирите години управление. През 1997 година ОДС като мнозинство прие закона за достъп до досиетата на бившата ДС, който и след поправките от 2001 година, не успя изцяло да извади на светло истината за ролята на репресивния комунистически апарат върху живота на българите. Преди дни сегашните управляващи приеха закона за защита на класифицираната информация, който в един от текстовете си отмени действието на закона за досиетата и работата на гражданската комисия "Андреев".

Няколко хиляди граждани от София и страната се събраха на площад "Свети Александър Невски", за да поискат мнозинството в парламента в лицето на НДСВ, ДПС и БСП, да не скрива истината за миналото на България. За събралото се множество от хора, Лазаровден стана синоним на желанието за свободно бъдеще, без сянката от лъжи, съмнения, страх и подозрения.

Днес с присъствието си доказваме, че има гражданско общество в България и няма лесно да ни прекършат, каза известната оперна певица Александрина Пендачанска от трибуната на митинга. Днес ние имаме нуждата от СДС, защото единственото представителство, което гражданското общество има в политическия живот на страната, се нарича СДС, обясни младият глас на България. Ние няма да допуснем разпада и разложението в България да продължат, призова още тя.

Тайните на България не са тайните на ДС, заяви председателят на СДС Надежда Михайлова. Ние настояваме министър-председателят на България да каже кои национални интереси наложиха засекретяването на архива на ДС, каза тя. Часове преди протеста на площада пред катедралния храм, Михайлова се завърна от Франция, където беше на международна конференция по въпросите на евроатлантическата сигурност. Там тя беше единственият представител от Югоизточна Европа. Освен известието за срещата с ген. Джоузеф Ралстън, главнокомандващ въоръжените сили на НАТО в Европа, от Франция Михайлова донесе и новината за позицията на Европейската народна партия /ЕНП/ спрямо НДСВ. Председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, както и Ханс-Герт Пьотеринг, председател на ПГ на ЕНП в Европейския парламент, в писма до лидера на СДС заявяват категоричната позиция, че " в семейството на дясно-центристките партии от ЕНП няма място за хора и партии, свързани със службите на ДС или такива, които се опитват да прикрият своите престъпления спрямо собствения си народ." Текстът на писмата беше предоставен на медиите от пресцентъра на СДС, а съдържанието им беше прочетено от трибуната на митинга от актьора Николай Сотиров.

"Миналото на комунистическа България хвърля сянка върху нейното настояще и бъдеще. Президентството на ЕНП дава пълната си подкрепа на СДС срещу усилията на правителството да се прикрият комунистическото минало и престъпленията на комунистическия режим", пише още Мартенс в посланието си до лидера на българската опозиция.

В изказването си пред митинга, Надежда Михайлова попита премиера Сакскобургготски кои са гаранциите, че властта ще е в ръцете на честни и почтени хора, след като няма да бъде правена проверка на миналото им. Според нея, отношението към досиетата е не само граждански и политически въпрос, не само е свързан с усилията на страната ни към НАТО и ЕС, но е и свързан с доверието на хората в политическата класа. С амнистията си, бившите доносници са вече спокойни, защото имат вече равни възможности с честните хора да стават депутати и министри, смята Михайлова. Лидерът на десницата отново напомни, че гражданите очакват от президента Георги Първанов да наложи вето над закона за класифицирана информация, за да бъде върнат в НС за промяна.

Подписка срещу закриването на комисията "Андреев" се предаваше от ръка на ръка сред събралите се на площада. По-възрастните участници в протеста бяха насядали по стълбите пред храма. Хората носеха в ръце върбови клонки и пролетни цветя, а децата шарени балони. Валди Тотев, Васко Кръпката, Богдана Карадочева, Дони и Нети, група Скреч, Старите муцуни - Маричков, Крайчовски, Лечев и Кавалджиев пяха в подкрепа на истината и на свободата. Споменът за Георги Минчев изплува на площада с разказ на Кирил Маричков. Гошо писал писмо през 1997 година до царя, с което искал да го предупреди, че е заобиколен от ченгета, сподели с митинга Маричков. Отговорът, който получил известния певец гласял, че Негово Величество бил много сърдит и не желаел да има нещо общо с автора на писмото. Представители от Съюза на репресираните, както и пострадали от Възродителния процес казаха от трибуната на митинга спомени от изпълненото със страдания минало. Прочетени бяха и стихове на убити лагерници по време на комунистическия режим.

С възгласи "Костов", хората от множеството посрещаха придвижването до трибуната на бившия председател на СДС и бивш премиер на България Иван Костов. Докато стигне до сцената, той получи цветя и раздаде автографи върху вестник "Демокрация". Вече в близост до подиума, Костов поздрави и проведе разговори както с Надежда Михайлова, така и с представители от настоящия и от бившия НИС на СДС. Бившият земеделски министър и депутат без имунитет Венцислав Върбанов беше единственият, който дойде на синия митинг като представител на БЗНС-НС. През цялото време събралите на площада следяха изборните резултати от Русе, където СДС подкрепи Елеонора Николова.

Надежда Михайлова благодари пред всички на Николова, че е върнала вярата не само на русенци, но и на всички демократи, че "не всичко се купува с пари, че има морал, че има принципи, че има почтеност. Преди 13 години от Русе започна промяната в България, заяви лидерът на СДС. Русенци дават своя урок на цяла България и застават зад една жена, защото не им е безразлично кой ще ги управлява, каза Михайлова. Според синия лидер, принципната политика винаги печели, а успехът на Николова е успех и за гражданското общество в България.

На финала на митинга, Михайлова покани на сцената Иван Костов. Той излезе на трибуната, но отказа да говори, въпреки призивите на множеството. След него, на подиума се качиха останалите от ръководството на синята партия.

© Copyright Mediapool

Още от България