СДС: “Газпром“ ни продава по-скъпо отколкото в ЕС

СДС изнесе в понеделник данни, с които показа, че Русия продава газ на България на цени значително по-високи от средните на доставяното от “Газпром“ гориво за Европейския съюз. При посещението си в София преди две седмици руският вицепремиер Виктор Зубков заяви, че техният монополист продава на страната евтин газ на преференциални цени, които са 90% от пазарните, и се учуди, че крайните потребители плащат толкова скъпо.

Според сметките на СДС това не е вярно. От партията се позовават на данни на Международната енергийна агенция (МЕА), които показват значително по-високи цени за България. Статистиката е за 2008 година, тъй като това са последните обобщени данни.

Най-големите разлики в цените са за последните три месеца на годината, когато средната цена за ЕС е била между 10.23 и 10.71 долара за Mbtu (1 милион британски термални единици - бел.ред.), а цената за България е поддържала равномерно равнище от 14.28 долара за Mbtu. За декември 2008 година разликата в цената е била 377.74 долара (1000 куб.м.) за ЕС и 503.65 долара (1000 куб.м.) за България.

Лидерът на СДС Мартин Димитров направи уточнение, че цената за България е взета единствено от договора за продажба на газ без от нея да се изваждат транзитните такси, които Русия изплаща на страната.

"Това са данните, с които разполагаме ние. Нека големите експерти да кажат. Трайчо Трайков и Овчаров ако имат, да дадат други данни. Абсурдно е хората с най-ниски заплати в ЕС да плащат най-скъпия газ", заяви Мартин Димитров.

Според него, ако България получи намаление от 15% за цената на синьото гориво, както прогнозираха шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогови председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране, то цената ще се изравни със средната за ЕС. "Според нас България може да настоява и за по-голямо намаление", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

СДС предупредиха още управляващите от ГЕРБ, че ако подпишат с Русия т.нар. "пътна карта" за реализацията на АЕЦ "Белене" и "Южен поток", ще поемат солидарна отговорност с тройната коалиция за тези проекти.

Дясната партията заяви, че преди да се подписва каквото и да е, правителството трябва да обясни ясно какви са ползите от тези инсталации.

"Трябва да се отговори колко точно ще струват "Белене" и "Южен поток", трябва да се покаже технико-икономическата експертиза, която не е направена. Да се каже какво ще спечелим от тези проекти? Чия ще е собствеността върху тях? Хората трябва да са наясно, че с парите за "Белене" може да се направят всички магистрали в България", заяви Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?