СДС: ГЕРБ да дадат отчет за прахосаните 1.4 млрд. лв. за АЕЦ "Белене"

Първанов поведе протестите срещу спирането на проекта

СДС призоваха до края на май управляващите от ГЕРБ да представят пред обществото пълен одит на поръчките за милиони левове около строежа на АЕЦ "Белене".

Спирането на проекта АЕЦ "Белене" е "добра и справедлива кауза", но "въпреки това за последните десет години в основите на проекта са налети над 1.4 млрд. лв.", припомнят от СДС. Тези средства са платени от българските граждани, които е крайно време да разберат кой прибра парите им. Време е в проверката да се включи и прокуратурата, се казва в изявлението.

Според партията след спирането на проекта "Белене", властимащите не спират да си прехвърлят отговорността за извършването на пълната финансова проверка и възлагането на обществените поръчки за избор на изпълнители, консултанти и
банкови институции за финансиране на различните дейности.

Ако не бъдат наказани виновните за похарчените пари, това ще означава, че в България няма държава, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

"Парите бяха прахосани от тройната коалиция по техните договори, но значителна част от тези средства бяха похарчени и от партия ГЕРБ в техния мандат. Във всяка една обществена поръчка или липса на обществена поръчка по договора "Белене“ има злоупотреби. Тази седмица очаквам да се появи анализ на финансовата инспекция към Министерство на финансите. Очаквам техният доклад да бъде даден на прокуратурата", коментира Мартин Димитров пред БНР.

"По наши анализи, за над 500 милиона лева има документални проблеми по проекта "Белене“. Това означава следното: или неспазени обществени поръчки, или неправомерно издадени фактури, или липса на отчети за свършена работа, или увеличение на сумите по договорите без необходимата процедура за това. И ако за това не бъде понесена отговорност, тогава с какви основания ГЕРБ ще твърди, че защитава обществения ред, че търси отговорност на Тройната коалиция, защото за мен и за колегите от СДС ще остане впечатлението за "гарван гарвана око не вади" или за сделка между ГЕРБ и Тройната коалиция", каза Мартин Димитров.

СДС питат "защо разследващите органи не проверят дали има доказателства за умишлени престъпления, извършени от министрите на БСП и ръководството на "Национална електрическа компания" и "Български енергиен холдинг", които
отговарят за проекта "Белене" и "защо се бави разследването на договори, свързани с планираната електроцентрала".

"При това протакане от СДС питаме дали има сделка между управляващите от ГЕРБ и замесените в проекта "Белене" лица от Тройната коалиция?", се казва в изявлението.

Партията призовава до края на май прокуратурата и разследващите органи, Инспекторатът на Министерството на финансите и одитните структури към Министерството на икономиката да излязат с конкретни доклади по извършената проверка на проекта "Белене".

Първанов се "обзалага", че нова АЕЦ в България ще има

Бившият президент Георги Първанов, който се бори за председателския пост в БСП и бъдещ премиерски мандат, "се обзаложи" с правителството, че "нова атомна централа ще има" и ако сегашният кабинет "не осъзнае навреме своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта "Белене".

Първанов направи това изявление на 22 април в Плевен, където участва в първия масов митинг срещу спирането на проекта АЕЦ "Белене". Заедно с него беше близкият му съратник и дългогодишен плевенски депутат Румен Петков. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който не успя да осигури подкрепа на друга парламентарна партия освен на собствената си за вот на недоверие срещу кабинета заради отказа от "Белене", по това време бе на отчетно-изборна конференция във Варна.

В края на март кабинетът на Борисов се отказа от АЕЦ "Белене" и обяви, че ще строи нова ядрена мощност в действащата АЕЦ "Козлодуй", като една от възможностите е поръчаният руски реактор за "Белене" да се прехвърли в "Козлодуй".

Освен тезата, че "следващо национално отговорно правителство" ще сложи като първа точка в програмата си възобновяване на проекта "Белене", Първанов повтори и други познати аргументи на партията си в полза на проекта.

Той посочи, че спирането на строителството е "престъпно решение, за което носи отговорност лично Бойко Борисов". Изграждането на централата, за която така и не се намери нито един сериозен западен инвеститор, Първанов определи като "шанса на България да запази водещото си място на Балканския енергиен пазар".

Георги Първанов бе сред първите, които се подписаха под започнатата в неделя подписка с искане за референдум за АЕЦ "Белене" и каза, че очаква още в следващите седмици да се съберат над милион подписи.

Протестиращи се заканиха: София, ние идваме

На плевенския площад "Стефан Стамболов" се бяха събрали стотици хора от различни партии, синдикати. На митинга говориха депутати, имаше оратори от Белене, представители на регионите на Плевен, Враца и Монтана, на земеделците, на синдикатите, предаде БТА. Участниците издигнаха лозунги "Стоп на лъжите за АЕЦ "Белене"", "Искам да работя тук в България". Секретарят на "Булатом" Станислав Георгиев заяви, че АЕЦ "Белене" е технически проект на световно ниво и отправи предложение на правителството "да даде възможност на частен инвеститор да го построи".

Съпредседателят на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?" Красимир Тодоров, което е организатор на проявата, заяви че протестът е граждански и ще остане такъв, като очакват всички политически сили да застанат зад тях. Той завърши словото си с думите "София, ние пристигаме". Водещият митинга Васил Антонов - лидер на БСП в Плевен, съобщи, че само по време на протеста са събрали над 2000 подписа под искането за референдум.

Станишев ще търси съюзници за референдум за АЕЦ "Белене"

В същото време Сергей Станишев заяви във Варна, че заявката на "Атака" за оттегляне на подписа си от искането за вот на недоверие не означава, че не трябва да има дебати.

Според него това е безпрецедентна ситуация и редица юристи са заявили, че в правото не съществува такова неща като оттегляне на подпис.

Той отново коментира, че отказът от АЕЦ "Белене" е отстъпление от националните интереси и обрича гражданите да плащат сметки за ток по-големи от заплати и пенсии. По думите му това решение обслужва определени икономически интереси.

"Ако управляващите се опитат с юридически хватки да се скрият зад дебата, това крие само едно нещо - има от какво да се страхуват, не искат хората да чуят нашите аргументи - отстъпления от национални интереси", коментира Станишев.

Според депутата от левицата и бивш конституционен съдия Любен Корнезов, казусът с оттеглянето на "Атака" от подписката за вота на недоверие е конституционен. Пред БНР той заяви, че въпросът трябва да бъде решен още в понеделник: "Това е един конституционен въпрос. Утре ще трябва да бъда допълнена българската конституция. Моето категорично становище, че веднъж когато е сезиран органът, в конкретния случай Парламента, с тези 48 народни представители, не може нито един от тях да оттегля така наречения подпис. То такава правна фигура, оттегляне на подпис, няма в правния мир."

Независимо, че не намери съюзници в парламента за вот на недоверие заради АЕЦ "Белене", лидерът на БСП каза, че партията ще търси съюзници за провеждане на национален референдум в полза на проекта.

По-рано Борисов определи искането за референдум като предконгресни игри на БСП.

Георги Първанов бе 10 години президент и прекрасно виждаше, че Станишев не иска да строи АЕЦ "Белене". Самият Станишев също знаеше, че няма да направи нищо, освен да похарчи едни 600 млн. банков заем, подчерта премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?