Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СДС и БСП не подкрепиха стратегията на кабинета срещу престъпността

0 коментара

Лявата и дясната опозиция разкритикуваха правителствената стратегия за борба с престъпността и обвиниха управляващите в безпомощност и липса на политическа воля да се справят с проблема. Въпреки това, със 111 гласа на депутати от НДСВ и ДПС актуализираната стратегия бе приета, 43-ма гласуваха "против" , а 26 се въздържаха. В гласуването участваха само 180 народни представители.

Още в началото на четиричасовия дебат от ОДС заявиха, че ще гласуват срещу стратегията, а от Коалиция за България, че не могат да я подкрепят. От ОДС всички гласуваха "против", петима от левицата подкрепиха документа, 26 се въздържаха, само Георги Пирински бе "против".

Подобно на дебата за престъпността, когато бе решено да се актуализира стратегията, и днес премиерът Симеон Саскобургготски не присъства на четиричасовия дебат в пленарна зала. По предложение на ОДС депутатите решиха да поканят в пленарна зала премиера и целия кабинет.

Докато вътрешният министър Георги Петканов представяше документа в залата бе единствено министърът на финансите Милен Велчев, после дойдоха и други членове на кабинета.

От ОДС и от Коалиция за България обявиха, че липсва политическа воля за справяне с престъпността и повод за това отново бе отсъствието на министър-председателя и ресорния вицепремиер Пламен Панайотов. В стратегията има много пожелания, визира се само МВР, а по този начин битката с престъпността няма да бъде успешна, обяви Тодор Бояджиев от левицата.

Според ОДС стратегията трябваше да бъде върната на Министерски съвет за поправка, защото в нея има съществени пропуски и липсват три важни теми - българските митници, хазарта и агентурния апарат в борбата срещу организираната престъпност.

Доработване на стратегията поиска от името и на левицата Младен Червеняков. Според него предложеният документ в основните си раздели е преписана от националната стратегия за 2002 г.

Депутати от НДСВ и ДПС признаха, че стратегията е непълна, но въпреки това я подкрепят. Според ДПС проблемът с престъпността е "наследена вина". Техен представител попита и не е ли време вече да се приеме закон за проституцията, каквато стара идея имаше лидерът им Ахмед Доган.

Петканов очаква всички държавни органи да работят с МВР, Велчев обеща да запуши каналите

Медиите виновни, защото героизирали бандитите

Петко Ганчев от НДСВ каза, че стратегията е опит за комплексно решаване на проблемите с престъпността, но е непълна, защото не отчита всички фактори за престъпността, не търси причините за възпроизвеждане ѝ, затова не намира и най-верните решения. Според Петко Ганчев през годините именно чрез държавата са се създали формите за разграбване на държавната собственост и по такъв начин е била осъществена масовата приватизация. Така беше родена корупцията на държавните органи, беше създадено и срастването на престъпността с отделните власти, отбеляза Ганчев. По думите му медиите също са допринели в известна степен за този процес - със замълчаването за последиците от разследване на един или друг министър и депутат, с героизиране в определен смисъл на някои престъпни структури.

Парламентът поиска актуализиране на правителствената стратегия заради бума на показни и поръчкови престъпления в края на миналата година. Мнозинството реши, че трябва се промени стратегията като постави акцент върху борбата с организираната престъпност вместо да подкрепи искането на дясната опозиция за смяна на вътрешния министър Георги Петканов и заместниците му.

Министърът отбеляза днес, че се разчита основно на превенцията като способ за противодействие на престъпността, голяма част в стратегията е насочена за противодействието на организираната престъпност, на противодействие на корупцията и на тероризма. Той отново изтъкна акцента върху работата на екипен принцип, заради липсата на който дясната опозиция многократно упрекна сегашното управление.

Петканов, както и финансовият министър Милен Велчев обясниха, че резултат от стратегията ще има ако се обединят усилията освен на органите на МВР, и на данъчните и митническите органи и на Агенцията за финансово разузнаване. Двамата декларираха, че това вече се прави от началото на юни.

Особено важно е взаимодействието между правоохранителните органи - прокуратура, следствие и МВР, затова е много важна изработената инструкция от Върховна касационна прокуратура за взаимодействието им, която вероятно скоро ще бъде готова за утвърждаване, отбеляза Петканов.

ДПС: Това е наследена вина

Престъпността не е проблем само на това правителство, посочи Джевдет Чакъров от ДПС. Вече 14 години държавата не особено успешно се опитва да разреши този проблем, това е една наследена вина, добави той. Не бива да се подценява работата на МВР, трябва да се отчита сложността на работата им, отбеляза Чакъров. Той каза, че има политическа воля парламентът приоритетно да приема предложенията на МВР за законодателни промени, които ще помогнат на работата на вътрешното министерство.

още

"Докато позволяваме на престъпниците да наричат себе си бизнесмени, картофопроизводители и арендатори, докато им позволяваме нагло да демонстрират натрупаното с насилие, наркотици и контрабанда богатство, демократичната държава няма особени шансове срещу техните структури", обяви министър Велчев.

Той посочи, че всяка пролука в закона, която дава възможност на престъпните структури да легализират доходите си и да крадат от държавата, е "пряк път към свободията, в която престъпността вирее най-добре".

Велчев обяви, че подчинените му във финансовото ведомство и ще "продължат да бъдат ефективен инструмент в борбата срещу организираната престъпност и за затварянето на каналите, по които се финансират престъпните групи". За пореден път той използва възможността да отбележи какви мерки взимат митниците и данъчните и припомни колко полезен е бил договорът на митниците с "Краун Ейджънтс" след който приходите се били увеличили.

Вицепремерът и министър на транспорта Николай Василев също даде рамо на вътрешния министър по време на дебата като специално отбеляза, че "усилията на десетките хиляди служители на МВР трябва да бъдат оценени по достойнство".

Кабинетът дава 5 млн. лева за стратегията

За изпълнението на стратегията правителството отпусна от държавния бюджет за 2003 г. пет милиона лева, като един милион и 900 хиляди лева вече са усвоени, а останалите три милиона са в процес на усвояване, съобщи Петканов. Той уточни, че тези финансови ресурси ще бъдат използвани основно за техника - радиостанции, роботи, автомобили.

още

Винаги, когато ми се налага да замествам премиера, поддържаме постоянна връзка лично с Петканов за криминогенната обстановка в страната, за да може незабавно да бъде информиран министър-председателят и всички членове на кабинета, заяви Василев, за да илюстрира добрата координация в кабинета.

По темата за необходимостта от засилване на превенцията срещу престъпността, в подкрепа на стратегията се изказа дори и образователният министър Игор Дамянов, който обясни как ще се постараят да ограничат рисковия фактор за престъпността - отпадащите от училище деца .

ОДС: Стратегията издава управленска безпомощност

СДС ще внесе предложения за промени в актуализираната Национална стратегия за противодействие на престъпността и предлага стратегията да бъде върната в Министерския съвет и да бъде доработена, обяви по време на дебата председателят на ОДС Надежда Михайлова.

Бих предпочела да стане ясно, че ако са национално отговорни българското правителство, българската политическа класа, съдът и магистратурата единно обявяват война на престъпността, каза Михайлова.

Според нея в стратегията има съществени пропуски, които издават управленска безпомощност и липса на познания за принципите на ефективност на държавната машина. По думите на Михайлова тотално отсъстват три теми - българските митници, хазарта и агентурния апарат в борбата срещу организираната престъпност.

Тя посочи, че в стратегията липсват ангажиментите за Министерството на финансите и неговите ведомства.

Управляващите отдавна абдикираха от голословните намерения в началото на мандата за качествена реформа, координация и управление на специалните служби и не работят за превръщането им в ефективен и надежден инструмент на държавно управление, каза лидерът на ОДС.

Тя посочи, че е очаквала стратегията да бъде обсъждана в рамките на актуализирана Концепция за национална сигурност, тъй като двата документа са взаимно свързани.

Надежда Михайлова отбеляза положителния стремеж на правителството да включи в стратегията някои нови моменти, характерни за криминогенната ситуация в световен мащаб като формите на електронна престъпност, тероризма, нелегалния трафик на забранени технологии, оръжие, наркотици и хора.

Съществуващият тежък дефицит на чуваемост в обществото е резултат и от нашата политическа неискреност, затова призовавам мнозинството да каже истинското състояние на престъпността, каза лидерът на ОДС. По думите ѝ обаче вината никога не е колективна и по равно.

Не ние от СДС сме бабували на дебеловратите, нискочели момчета, които в началото на 90-те години рекетираха българското общество, не ние активизирахме тази страшна сила, която години наред насилства честните хора в страната, посочи Михайлова по повод оправданията на мнозинството, че са наследили проблемите с мафията от предишното управление.

Тъкмо в началото на 90-те години бяха посети отровните семена на днешната престъпна реколта, известни са и тогавашните сеячи - днешните комбайнери, все знакови фигури от най-висшата номенклатура на БКП и бившата Държавна сигурност, допълни лидерката и прехвърли отговорността за генезиса на престъпността на колегите си от ляво. Решаващата отговорност за чудовищната вълна от престъпност, заляла страната през последните месеци, носи управляващото мнозинство на НДСВ и ДПС, обобщи Михайлова.

Като че ли правителството не осъзнава бума на организираната престъпност, който започна по време на това управление, каза Йордан Соколов от ОДС. Според него тази стратегия няма да доведе за успех в борбата с организираната престъпност, която все повече се сраства със сегашното управление.

Йордан Бакалов от ОДС каза, че един от пропуските в стратегията е липсата на анализ за влиянието на чужди служби върху организираната престъпност в България, а такова според него има.

Колегата му Иво Цанев заключи, че в стратегията няма държавнически подход и тя по никакъв начин няма да промени състоянието на престъпността. Според него 5-те милиона лева, отпуснати за изпълнение на стратегията, не трябва да отиват за роботи, а за агентурен апарат. Това ще даде възможност за събиране на данни и за възбуждане на наказателни производства, допълни Цанев.

Левицата поиска реформиране на МВР

Коалиция за България смята, че стратегията за противодействие на престъпността трябва да бъде доработена, левицата трудно може да я подкрепи в сегашния ѝ вид, заяви от парламентарната трибуна Младен Червеняков.

Трябва да има организация за постигане на политически и институционален консенсус по основните насоки на реформиране на системата на МВР, посочи Червеняков. Необходимо е и създаване на експертни екипи за разработване на дългосрочна политика за възстановяване на разрушената държовнообществена система за противодействие на престъпността и установяване на единен контрол върху нея, заяви депутатът от левицата.

Коалиция за България настоява за мерки за първоначално стабилизиране на криминогенната обстановка, както и за изграждането на основата за последващи систематизирани действия за установяване на контрол върху криминогенната обстановка. Червеняков обяви, че констатациите на МВР за спад на престъпността не съвпадат с тези на левицата.

Похвално е извеждането на превенцията като основно направление в противодействието на престъпността, но по-скоро се обхващат законови задължения на МВР, отколкото да се акцентира на задълженията на всички държавни институции, смята Младен Червеняков.

Бих желал да видя в стратегията задачите, които стоят пред нашата страна във връзка с евроинтеграцията - отчетена ли е глобалната стратегия на ЕС за превенция на организираната престъпност, стратегията на ЕС за превенция и контрол на организираната престъпност, конвенцията на ООН за борба с трансграничната организирана престъпност, посочи той.

Дончева: Прекалени очаквания към едно литературно съчинение

Татяна Дончева определи дебата по стратегията в залата като прекалени очаквания, вложени в едно литературно съчинение.

Тя отново повтори тезите си, че трябва сериозно да бъде затегнат режима за носене на оръжие, МВР да засили аналитичната си дейност, особено в критичните сфери като кражбите на коли и проституцията.

Депутатката посочи и необходимостта от повишаване капацитета на МВР по отношение на оперативната работа и агентурата. Дончева допълни също, че МВР трябва да изчисти системата си от хора, свързани с организираната престъпност.

Според нея не може да се иска оставката на вътрешният министър заради това, че не е осигурил охрана на силовите групировки. Трябва обаче да бъде търсена отговорност на тези представители на държавата, които набутват на тези силови структури обществени поръчки, каза Дончева и допълни, че не може да се търси произхода на средствата им, когато са "набутани" в зареждането на бензин на здравеопазването и образованието.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.