СДС и БСП заедно против Истанбулската конвенция

От "Раковски" 134 настояват и църквата да се изкаже по темата

СДС и БСП заедно против Истанбулската конвенция

Ден след като правителството одобри Истанбулската конвенция, макар и с несъгласието на министрите – националисти, СДС и БСП се обявиха против документа и призоваха парламента да не го гласува. 

Съюзът на демократичните сили се противопоставя на решението на българското правителство да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, пише в становище на извънпарламентарната партия.  “Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава “социално изградени роли“, въвежда се понятието “социален пол“ и се предвижда
децата ни да изучават в училище “нестереотипни роли на пола“, казват от СДС. 

СДС отчита, че е първата партия, която е поставила на дневен ред членството на България
в Европейския съюз, но при запазване на националната идентичност и спазване на европейското верую “Единство в многообразието“.

СДС твърдят, че са за единна Европа, но за съобразяване със спецификата на народопсихологията на всяка нация. “В нашата вяра и традиция има само два
пола – мъже и жени. За нас понятието "социален пол“ не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации", смятат на "Раковски" 134. 

От формацията твърдят, че “благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух
оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм".

СДС пише, че според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради “особености на пола”. “Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище“, твърди партията.

Незнайно защо тя настоява и Българската православна църква да заяви своята позиция относно Истанбулската конвенция.

БСП  също не подкрепя ратификацията на документа. “Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете", твърдят от левицата. И допълват, че не приемат още “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

Социалистите отбелязват, че от държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.

“Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов  на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета "Борисов", е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС“, настояват социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България