СДС и БЗНС се присъединяват към Реформаторския блок

Меглена Кунева и Радан Кънев ще говорят с президента Росен Плевнелиев за кризата в страната

СДС и БЗНС се присъединяват към Реформаторския блок

СДС и БЗНС ще се присъединят официално в четвъртък към Реформаторския блок, съобщиха в сряда от новата политическа формация. Така партиите в Блока ще станат седем – ДБГ, ДСБ, "Синьо единство", "Зелените", "Свобода и достойнство", СДС и БЗНС.

Присъединяването на нови членове към коалицията ще стане чрез подписване на меморандум от петте партии, които в момента са част от него.

"Реформаторският блок беше създаден на 7 юли 2013 г., като партиите в него приеха 12 начала на обединение и обявиха за своя цел реформиране на държавата и управлението. Още тогава те обявиха, че блокът е отворен за партии и граждани, които споделят тези ценности. В момента се формира и граждански съвет към блока", се припомня в официалното съобщение на Реформаторския блок.

В края на миналата седмица бе съобщено, че БЗНС ще стане част от коалицията, но съобщението и за присъединяването на СДС е изненадващо. Още при създаването на Блока лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че неговата партия ще настоява да не се водят преговори за присъединяване със СДС заради близките връзки на партията с ГЕРБ.

След това обаче на "Раковска 134" бе избран нов лидер - Божидар Лукарски, който декларира ясно, че ще смята да прекъсне близките връзки с ГЕРБ и да търси сближаване с Реформаторския блок. Въпреки всичко идеолозите на разпадането на Синята коалиция в лицето на бившия лидер на СДС Емил Кабаиванов (сега зам.-председател на СДС) и Борис Марков (шеф на предизборния щаб на партията) запазиха силни позиции в ръководството.

"Аз мисля, че ние имаме достатъчно общи позиции с Реформаторския блок, говорили сме си и с г-н Кънев по тази тема, и едни общи действия с Реформаторския блок биха били доста полезни и за СДС, и за Реформаторския блок като цяло", каза Лукарски в края на миналата седмица.

След подписването на меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС, лидерите на двете най-големи партии в Блока Меглена Кунева (ДБГ) и Радан Кънев (ДСБ) ще проведат среща и с президента Росен Плевнелиев по негова покана.

Темите на разговора ще са политическата и икономическата кризи в страната и възможните изходи. Ще бъде обсъдена и актуализацията на бюджета, становището на двете десни партии към наложеното от президента вето, както и отношенията между България и Европейския съюз.

От Реформаторския блок съобщиха, че лидерите на "България на гражданите" и ДСБ ще представят на президента "своята визия за демафиотизиране на управлението, мерките за икономически растеж, усвояването на евросредствата, ефективната борба с монополите и отварянето на политиката към гражданското общество".

От президентството на свой ред съобщиха, че срещата е в рамките на инициираните в последния месец от Росен Плевнелиев разговори във връзка с актуалната ситуация в страната.

"Президентът вече се срещна с Омбудсмана на Републиката, с представители на синдикатите, с национално признатите работодателски организации, с интелектуалци и общественици", заявяват от "Дондуков" 2.

През следващите дни президентът ще има срещи и с патриарх Неофит, досегашните президенти на България, Националното сдружение на общините и с представители на други парламентарни и извънпарламентарни политически партии, както и други организации, уточняват от пресцентъра на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?