СДС и ДСБ официално получиха зам.-кметски постове в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова официално обяви в петък новите попълнения в екипа си – общинският съветник от ДСБ Христо Ангеличин, който ще поеме ресора образование и Иван Сотиров от СДС, който ще стане зам.-кмет по сигурността.

Назначенията, с които Синята коалиция влиза в управлението на София, се договарят от миналия месец.

Фандъкова обясни, че зам.-кметът Юлия Ненкова, която сега държи ресора правни въпроси и сигурност, занапред ще отговаря само за законността. Всички преписки и договори на Столичната община се разглеждат от Ненкова, а това е огромен по обем работа и изисква голяма отговорност, добави тя.

По думите ѝ разделянето на ресора е и заради предстоящото сформиране на общинска полиция. Освен това Сотиров ще отговаря и за координацията между различните институции и за реакцията при кризи.

“Структурните промени няма да доведат до увеличаване на бюджета на общинската администрация, надявам се да увеличим приходите от засиления контрол и от наложените глоби“, каза Фандъкова.

Фандъкова съобщи, че докладът на работната група за наредбата за общинска полиция вече е предаден в МВР и се очаква разглеждането му в министерството. "Ние сме първата община, която се възползва от възможността за създаването на такава полиция. За мен по-важна е организацията ѝ, а не финансирането - то трябва да бъде защитено, след като е ясно каква ще организацията", каза Фандъкова.

Тя прогнозира, че до края на годината е възможно общината да бъде готова с пилотна дейност на общинската полиция. Реално общинската полиция може да заработи през 2011 година, когато финансирането ѝ ще се включи в бюджета на София.

Сотиров е бивш главен секретар на СДС и бивш зам.-председател на партията. На два пъти той се кандидатира за лидер на формацията, но и двата пъти не успя да спечели срещу настоящия председател Мартин Димитров. Преди да стане депутат през 2005 г., Сотиров бе кмет на столичния район "Средец". Инженер по образование.

Христо Ангеличин е първи мандат общински съветник в София. До 2005 г. е координатор на ДСБ за Северозападна България. В момента той е в съвета към председателя на столична структура на партията Атанас Атанасов. Икономист по образование.

Макар че очакванията на СДС и ДСБ да бъдат поканени в правителството на ГЕРБ не се оправдаха, двете партии подкрепиха Фандъкова на частичните кметски избори през есента на миналата година. Тогава и ГЕРБ, и Синята коалиция, отхвърляха твърденията, че има договорка СДС и ДСБ да получат ръководни постове в местната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?