СДС и ДСБ отклоняват включване на други партии в дясната коалиция

СДС и ДСБ отклоняват разговори за включване на други партии в предизборната коалиция, която те подписаха тази седмица. На срещата в Каденабия, където се провежда семинар на Европейската народна партия (ЕНП) с участието на ГЕРБ, ДСБ, СДС, БНД, Единната народна партия, ДП и "Обединени земеделци"на Анастасия Мозер, формации извън СДС и ДСБ имаха очаквания да бъде договорено включването им в дясната коалиция.

Зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов заяви в неделя пред БТА, че тази тема не е обсъждана в първия ден от семинара.

Срещата се натовари с прекалено много очаквания, които няма как да се оправдаят, уточни той.

Основният извод от първия ден на семинара е, че по-голяма част от българите живеят с усещането за абсолютно беззаконие и за неспазване на основни правила в държавата, което си е усещане за живот в тирания, посочи Митов. Той допълни, че се е говорило за отделни политики и мерки за преодоляването на икономическата криза.

Лидерът на ДСБ Иван Костов се е включил в дискусията при обсъждането на последиците от световната икономическа криза в страната, каза Митов.

Евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева заяви, че срещата в Каденабия не е форум, на който ще се вземат политически решения, които да подменят политическите решения на партиите. Това е по-скоро форум, който очертава визията за бъдещето на България, защото сегашното правителство води пагубна за страната политика, подчерта Желева.

Очаквания за политически разговори за създаване на широка дясна коалиция в Каденабия имаха не само журналистите, но и политиците, за съжаление те не се сбъднаха, каза за БТА председателят на Демократическата партия Александър
Праматарски. Той допълни, че започналите в София в петък разговори между представители на десните партии не са били много обнадеждаващи. Смятах, че тук, на ниво лидери, могат да се проведат по сериозни преговори, но никой не отваря дума за тези неща, поясни председателят на ДП.

Даниел Митов от ДСБ каза, че срещата ще продължи с обсъждания за отношенията между България и Европа и за спрените фондове.

Темата на семинара е "България 2020 - концепции за бъдещето на България като част от ЕС". Там са председателите на повечето от десните политически партии - Цветан Цветанов (ГЕРБ), Иван Костов (ДСБ), Мартин Димитров
(СДС), Николай Свинаров (БНД), Мария Капон (Единната народна партия), на ДП Александър Праматарски и на "Обединени земеделци" Анастасия Мозер.

Това е третата среща на лидери на десни партии в Каденабия. Предишните две са били през 1996 г. и през 2001 г. След последната стана разцеплението на СДС.

В същото време на българска почва продължава отпорът на представители на СДС срещу коалицията с ДСБ. СДС - Варна ще внесе в Националния съвет искане за определяне на водач на общата листа от СДС, а не от ДСБ, както е решено, съобщи в неделя депутатът Димитър Димитров, който е областен председател на партията. По повод подписаното споразумение с ДСБ, той заяви, че лидерът на СДС Мартин Димитров е използвал методите на БСП и е взел решението без обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?