СДС и ДСБ пак се засилиха към коалиция в София

След като предизборната сага на СДС с ГЕРБ приключи безрезултатно, лидерът на сините Пламен Юруков отново се срещна с лидера на ДСБ Иван Костов в нов опит за дясна коалиция за местния вот в София. По време на скоростно подновените преговори са били обсъждани общо 8 имена. Сред тях е и това на настоящия председател на Върховния касационен съд Иван Григоров, чийто мандат изтича наесен. Потвърждение за неговото име дойде от Юруков.

Преговорите между двете партии бяха подновени след близо едномесечен застой. През това време СДС - София водеше преговори с Бойко Борисов и ГЕРБ за общо участие в столицата. Те обаче удариха на камък след като СДС поиска разпределение 50:50 в листите за общински съветници.

В понеделник Юруков съобщи, че името на общия кандидат-кмет и листите трябва да бъде уточнен до седмица. СДС ще реши официално как да влезе в преговорите до сряда. ДСБ трябва да вземе решение по време на събранието на софийската си организация на 2 септември.

Официалното предложение на “Раковски” 134 на този етап е Иван Нейков, общински съветник от СДС, шеф на бюджетната комисия в СОС и бивш социален министър в кабинета на Иван Костов. Освен него СДС са предложили още две имена. От своя страна ДСБ – София досега има три партийни номинации - на председателя си Атанас Атанасов, на общинския съветник Вили Лилков и на Петър Москов, член на новото ръководство на ДСБ.

Иван Костов каза след срещата, че са предложили много варианти на СДС. Не потвърди, че сред тях е и Иван Григоров.

Някои условия

Костов призна, че в ДСБ са резервирани към Иван Нейков. Неговото име ще бъде поставено на обсъждане по време на събранието на градската организация, но е почти сигурно, че ще бъде отхвърлено.

“Има въпроси и минуси в тази кандидатура. Ние ги поставихме”, заяви Костов. По-голямата част от хората в неговата партия са убедени, че ако Нейков бъде издигнат за кандидат - кмет и водач на общата листа, той ще работи за прокарване на интересите на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

От ДСБ ще държат в евентуалната обща листа за общински съветници да няма имена на компрометирани фигури, свързани с досегашния модел на управление.

“Ако имаме кандидат, ще имаме и обща листа и ние няма да се съгласим вътре да присъства хора, които са станали нарицателни за модела на управление в София. Очевидно, ако те бъдат избрани в съвета, ще работят с ГЕРБ, а не с нас. Те това са си го казали. Няма смисъл от такива общински съветници. Нашата цел е да се смени политическият модел в София. Щом това е целта, трябва да се сменят и основните участници”, заяви Костов.

По информация на Mediapool става дума за основните преговарящи на СДС за общи листи с ГЕРБ – Владимир Кисьов, Стефан Иванов и Борислав Бориславов. От своя страна Пламен Юруков заяви, че този въпрос не е поставян на срещата му с Костов. В същото време обаче той призна, че ако има подобно условие, то това е “излишно” и само може само да “усложни преговорите”.

Единственото сигурно нещо до този момент е, че издигнатият от Демократическата партия баскетболен треньор Тити Папазов няма да бъде подкрепен нито от СДС, нито от ДСБ. По думите на Костов той не е направил “никакъв опит да спечели” членовете на неговата партия, а и е неприемлив за “Раковски” 134.

Оптимизъм

Лидерите на двете десни формации демонстрираха оптимизъм след срещата си в понеделник. Според Юруков общият кандидат на СДС и ДСБ “може да победи” на изборите в София, защото ще “стои много по-добре” от този на другите партии.

Костов изрази отново своите очаквания за балотаж на общата дясна кандидатура. Преди седмица той заяви, че ако ДСБ се явят сами, кандидатът им няма да има шанс за втори тур.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?