СДС и ДСБ подкрепят Фандъкова без обещания за постове

СДС и ДСБ подкрепят Фандъкова без обещания за постове

СДС и ДСБ сложиха в петък подписите си под споразумение за подкрепа на издигнатия от ГЕРБ кандидат за кмет на София Йорданка Фандъкова, но няма изрично да претендират за общински постове. Трите партии поемат ангажимент да изготвят общ пакет от антикризисни мерки за града и да работят заедно по общинските бюджети.

Другите приоритети са сигурността, развиване на зелената система, осигуряване на строг контрол върху бюджетните средства, даване на по-голяма свобода за районните кметове и опазване историческото наследство на София.

Двете традиционни десни партии, които са на ръба на политическото оцеляване след слабото представяне на парламентарните избори и възхода на ГЕРБ, ще подкрепят и кандидатурата на ГЕРБ за частичния вот в район "Илинден" Миглена Веселинова. На изборите за "Панчарево" сините ще излязат със своя кандидатура.

"Не сме искали пазарлъци"

Лидерите на градските организации на СДС Борислав Бориславов и на ДСБ Атанас Атанасов заявиха, че ако Фандъкова бъде избрана, ще получи и пълната свобода да избере свой управленски екип. "Не сме искали да правим пазарлъци", каза Бориславов.

По информация на Mediapool единствената конкретна уговорка между трите партии е за отпускане на по-голям финансов ресурс към районните кметове, избрани с бюлетината на "Алианс за София" (ДСБ и СДС). След изборите обаче десните формации ще поискат две от седемте зам.-кметски места, съобщиха за Mediapool запознати с преговорите.

Те допълниха, че са се разигравали унизителни сценки, като лидерът на СДС Мартин Димитров и ръководството на СДС -София, които са във вътрешен конфликт, поотделно са ходили да убеждават премиера Бойко Борисов за свои отделни зам.-кметски номинации.

Лидерът на групата на ГЕРБ в градския парламент Малина Едрева изрази задоволството си от подписаното споразумение, но подчерта, че партията ще продължи да носи отговорността за София.

ГЕРБ: Отговорността е в единствено, не в множествено число

"Приемаме подкрепата, но заявявам, че ГЕРБ е обществено отговорна партия и тя носи отговорността за това, което прави - отговорността е в единствено, а не в множествено число", каза Едрева.

Бориславов обясни, че основният мотив за подкрепата на СДС-София е недопускане на появата на няколко кандидати в дясното пространство, което би довело до по-голям шанс за издигнатия от БСП Георги Кадиев. Той определи номинацията на социалистите като "усмихнатото лице на Румен Овчаров".

Атанас Атанасов от своя страна заяви, че общото явяване на десните е "доброто решение за софиянци".

"Мисля, че Георги Кадиев ще спре да мечтае до 15 ноември. Основният ни мотив за подкрепа е да не се даде никакъв шанс за комунистите, които записаха съкрушителна загуба на 5 юли", добави лидерът на ДСБ-София.

Споразумението за подкрепа може да се разглежда и като документ за създаване на коалиция между трите формации в градския парламент. Така Фандъкова, която със сигурност ще спечели изборите и може би единствената въпросителна беше дали ще има втори тур, ще може да разчита на мнозинство от 43 съветници в СОС от общо 61 членове. До този момент, особено от ДСБ, бяха сред най-острите критици на работата на екипа на Бойко Борисов.

Редица организации на ДСБ в София смятат, че решението на ръководството за колаборация с ГЕРБ е отстъпление от заявени през годините принципни позиции. Нито една структура обаче досега не е обявила бойкот на съвместната кандидатура, нито е предложила алтернатива на политиката, която се крои на "Кърнинградска".

Объркването в ДСБ се засилва от продължаващата нестабилност на коалиционния партньор СДС, където вътрешното разделение набира скорост и постът на лидера Мартин Димитров отново е поставен под въпрос.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?