СДС и ДСБ тепърва ще изясняват докъде да се сближават

СДС и ДСБ тепърва ще изясняват докъде да се сближават

Резултатите на обединената десница не са повод за сливане на парламентарните групи на ДСБ и СДС, заяви в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов и загатна, че формирания за местните избори “Алианс за София” е на път да се раздели в Столичната община, където СДС смятали да правят собствена група.

Източници на Mediapool от СДС потвърдиха, че партията е предложила разделяне на две групи, но в общ съюз. “Алианс за София” успя да вкара 11 общински съветника – по 5 от ДСБ и СДС и Мартин Заимов като водач на листата. Предложението от СДС – София е мотивирано с процедурното предимство при две групи да се излъчат повече хора в комисиите на Столичния общински съвет (СОС). Двете групи ще бъдат в общ съюз с името “Алианс за София”, който от своя страна ще има двама съпредседатели.

Лидерът на СДС Пламен Юруков потвърди пред Mediapool, че има отправена оферта за съюз с двама председатели. Решението за бъдещото дясна участие в СОС трябва да бъде взето до началото на следващата седмица.

Въпросът за обединение в Народното събрание трябва да се обсъди от парламентарната група на ДСБ посочи Костов. “Ние сме избрани с отделни бюлетини, аз съм се подписал под “Договора на за силна България” и не мога да се отмятам от него. Избрани сме като отделна парламентарна група и не може да има каквито и да било форми на сливане. Как на едно място, където сме се явили като коалиция, след това правят различни групи, а на друго, където сме се явили самостоятелно, ще правим обединение? Това не ми е ясно, как може да бъде оправдано политически и на каква основа ще почива”, коментира Костов, но даде да се разбере,че всякакви други форми на партньорство са възможни.

Десен алианс на всички нива

В същото време Пламен Юруков заяви на пресконференция, че в бъдеще десен алианс може да има на всички нива. “Бяхме заедно в голямото СДС, имахме успехи, но в момента, в който се фрагментирахме на малки групички, започнаха да идват загубите”, посочи Юруков. По думите му, трябва да се върви в тази посока и трябва да се произвежда нова и качествена политика.

Юруков прогнозира, че е възможно депутати от т. нар. бунтарско крило в НДСВ да се присъединят към евентуално обединение на десните формации в парламента. По думите му, става въпрос за много конкретни случаи, които трябва да се разглеждат внимателно, тъй като не бива да се започва нещо добро, на базата на нещо лошо, което се е случило преди това.

Най-близо до СДС са ДСБ, поддържаме и много лични връзки, които са на идейна основал. Смятам, че сме достатъчно диалогични да можем да преодолеем всички противоречия, които биха могли да възникнат, добави Юруков.

По думите му има реална опасност от предсрочни парламентарни избори, заради нереформирания публичен сектор. Там има бомба със закъснител и учителската стачка е първото проявление, каза той. В същото време Иван Костов заяви, че ГЕРБ няма основание да иска предсрочни избори.

Няма победител на изборите

На местните избори падна фасадата на българската демокрация и вече се купува и продава под формата на гласове на избирателите посочи Костов. Според него засиленото полицейското присъствие не противодейства на моралния разпад, но изкривява на места резултатите в полза на социалистическата партия. Подобен извод направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в понеделник.

Пламен Юруков коментира парадоксалното опорочаване на местния вот точно през първата година от членството в ЕС. “Забелязах на тези избори, че освен сива икономика, имаме и сива политика. Вече има и едно ново явление – не само се купуват гласове, но и хора от комисиите”, каза лидерът на СДС.

“Мутрите участват пряко във властта, те владеят 35% от сивата икономика на страната”, заяви Костов в коментар на безпрецедентната търговия с гласове и препоръча на БСП и ДПС да не се правят, че не знаят откъде идва изборната търговия. Костов призовава отново за съгласие върху изготвянето на нов закон, уреждащ всички избори. Юруков също каза, че СДС ще работи в тази посока.

ДСБ смятат, че на тези местните избори няма победители, защото БСП и ДПС имат най-много общински съветници и кметове. Ахмед Доган увеличава територията на етническите анклави. ГЕРБ не е победител, защото на места присвоените от тях успехи са на всички некомунистически избиратели.

Поради тази причина претенциите на ГЕРБ да предизвикат предсрочни избори нямат основа във вота, добави лидерът на ДСБ.

Тези местни избори върнаха политическите процеси в автентичната десница в положителна посока и на тази основа ДСБ започва подготовка за парламентарните избори, каза още Костов.

СДС иска касиране на вота

От ДСБ все още не са се запознали с жалбата на СДС за оспорване на изборите за кмет и общински съветници в София. Пламен Юруков обяви, че мотивът да се иска касирането е, че има над 17 000 невалидни бюлетини и почти 10 000  бюлетини без пликове, което би могло да обърне изборите в столицата. Според Юруков голяма част от бюлетините през нощта са били в помещения на кметската администрация. Той обяви, че СДС ще внесе жалбата си в понеделник и ще предоставят конкретните доказателства, с които разполагат.

Ние трябва да бъдем лоялни към нашите избиратели, не можем да позволим техните гласове да бъдат манипулирани, добави той. За да бъде внесена жалбата, обаче, под нея трябва да се подпише и ДСБ, тъй като двете партии участваха заедно на изборите в София.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?