СДС и ГЕРБ на преговори за евроизборите

СДС и ГЕРБ на преговори за евроизборите

Възможностите за съвместно явяване на евроизборите ще обсъди ръководството на ГЕРБ на среща с представители на СДС в сряда.

Преговорите ще са за предоставяне на кандидат на СДС избираемо място в листите за евроизборите. На срещата ще присъства и премиерът Бойко Борисов, обясни зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

До това се стигна, след като от СДС си намериха извинение да започнат преговори с ГЕРБ след призив на лидера на ЕНП Жозеф Дол от миналата седмица към българските партии от семейството да се обединят за евровота. Това са ДСБ, ДБГ, ГЕРБ и СДС.

По информация на Mediapool сближаването между ГЕРБ и СДС е започнало много преди писмото на Дол и неофициални разговори между двете партии са водени през последните месеци.

До миналата седмица лидерът на СДС Румен Христов никога не беше споменавал официално, че вижда ГЕРБ като евентуален партньор на евровота. Вместо това повтаряше, че намира "идейни партньори" в лицето на "Демократична България" (ДБГ, "Да, България" и Зелените) и водеше преговори за коалиция с тях. Трите партии обаче искат от евентуалните си бъдещи партньори да се разграничат от ГЕРБ. СДС сега прави точно обратното. Очаквано от "Демократична България" обявиха, че няма как да продължат да търсят "формула на взаимодействие" с партията на Румен Христов.

"За съжаление, чрез поредица от решения, изявления и действия от последните дни, настоящото ръководство на СДС очевидно избра страната на властта и "модела Борисов”. Това прави окончателно невъзможно продължаването на процеса по търсене на формула за взаимодействие", се казва в позиция на "Демократична България".
Оттам изразяват надежда, че "все някога автентичните носители на емблемата СДС ще се върнат към своите корени" и ще могат да продължат общата си работа с тях.

Румен Христов обаче не вижда проблем и твърди, че "отношението на СДС към ГЕРБ е опозиционно", въпреки разговорите, които водят двете партии.

"Нека да не забравяме, че отиваме на евроизбори. Не говорим за избор на министър-председател на България. Това не е първи призив на Дол”, каза Христов пред бТВ в понеделник. По думите му разговорите с лидерите на "Да, България” и ДСБ са вървели добре до момента, в който форматът е бил разширен. Тогава преговорите са "зациклили”.

Споделяне

Още по темата

Още от България