СДС и ГЕРБ: Отговорните за наводненията – на съд

В сряда ръководствата на СДС и ГЕРБ излязоха с декларации, които осъждат политиката на държавата по превенция на наводненията в страната. Двете партии искат виновните длъжностни лица да понесат наказателна отговорност. От “Раковски” 134 заявяват още, че “осъждат остро” безотговорното поведение на отговорните за трагедията в Цар Калоян лица и институции от управляващата коалиция”.

Според партията вина носи на първо място Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, което проявило безотговорност, липса на професионализъм и няма стратегия за избягване на подобни трагични инциденти. Като причини се посочват още лошата координация и информационна връзка.

В отделна декларация ГЕРБ иска прокуратурата да потърси отговорност за бездействието на “всички, станали причина за катастрофалните наводнения”. Хората на столичния кмет Бойко Борисов припомнят, че още през юни са поставили въпроса за престъпното бездействие на правителството по време на наводненията от 2005 и 2006 година.

"ГЕРБ за пореден път настоява българското правителство да поеме своята отговорност за случващото се сега, а прокуратурата да потърси отговорност от държавните ръководители на всички нива за тяхната некомпетентност, нехайство и безотговорно отношение, за финансовите злоупотреби, станали причина за катастрофалните наводнения и жестоката трагедия, сполетяла държавата ни през последните дни", се казва в документът.

Според ГЕРБ сегашните катастрофални наводнения не биха причинили толкова щети и отнели живота на хора, ако след бедствията от 2005 г. правителството бе осигурило необходимите средства и бе контролирало тяхното изразходване.

Споделяне

Още по темата

Още от България