СДС и ГЕРБ ще искат разграничение от Галеви, БСП се чуди

Централите на ГЕРБ и СДС обявиха намерения да ревизират политиката на местните си структури в Дупница, където общинските съветници на БСП, ГЕРБ и СДС дружно стоят зад братя Галеви, а единствената им опозиция е "Атака".

Подкрепата на трите партии за кмета Атанас Янев, избран през 2007 г. от името на сдружение, монтирано от вездесъщите дупнишки бизнесмени братя Галеви, датира от самото начало на настоящата местна власт.

Партийните централи в София обаче се усетиха неудобно именно сега, когато Пламен Галев и Ангел Христов са прибрани в ареста, разследвани за рекет и организирана престъпна група, а цяла Дупница, начело с общинарите на БСП, ГЕРБ и СДС се явяват по телевизиите в тяхна защита.

Лидерът на синята партия Мартин Димитров заяви пред Mediapool, че е говорил с представители на местната организация в Дупница и е поискал категорично разграничаване на Галеви. "Тази позиция ще бъде изразена и в понеделник от общинските ни съветници, тъй като СДС е партия на морала", допълни Димитров.

По думите му "всички местни олигарси трябва да бъдат обект на проверки от страна на прокуратурата" и ако се открият нередности, да понесат отговорността си.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза пред Mediapool, че координаторът на партията за Дупница и Кюстендил ще трябва да даде пълни обяснение за поведението на структурата в района.

"Ние сме на принципна позиция срещу феодализацията на градовете. Не можем да допуснем и такива форми на натиск върху съдебната система, каквито имаше от "Атака" по време на делата срещу Волен Сидеров", заяви пред Mediapool Цветанов.

Той визира поредния митинг, състоял се в четвъртък с искания за свобода на Галеви, преди Софийският апелативен съд да се произнесе по оставането на двамата в ареста. В него взеха участие общински съветници от ГЕРБ, СДС и БСП, които се изказаха в подкрепа на Галеви, а част от шоуто бе предавано по националните телевизии.

Източници на Mediapool от ръководството на ГЕРБ заявиха, че в петък ще трябва да бъде решено дали шефовете на партийната структура в Дупница да бъде подменени или порицани за поведението си.

С уговорката, че не е много наясно със ситуацията в Дупница, секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев коментира, че проблемите в града и връзките на кмета Янев не са обсъждани от партийното ръководство в София.

По отношение на братя Галеви, Кутев каза, че "тези, които са нарушили закона, трябва да понесат отговорността си и то най-строго". По думите му Галеви, които се изживявали и като политици, трябва да бъдат проверявани. "Нужен е ред в държавата", посочи още той.

Депутатът от БСП Мая Манолова обясни през декември, че партията напълно подкрепя управлението в Дупница. Част от него са и братя Галеви, които са най-близки съветници на кмета Атанас Янев и сами си признават, че надзирават всичко случващо се в града.

Манолова присъства и на тържествата по случай първата година на този управленски модел, отчетен като небивал успех и протекъл като похвално слово за Галеви.

Преди седмица председателят на общинския съвет в Дупница нарече Галеви "нови възрожденци, които само историята ще съди".

В началото на тази седмица общинската организация на БСП е обсъждала ситуацията след ареста на "братята", но не е подкрепила искането на бившия си кмет Първан Данков (изпаднал в немилост заради отпора срещу Галеви) да се иска оставката на настоящия кмет Янев.

Председателят на местната организация на БСП Кирил Ангелов каза, че са конструктивна опозиция и подкрепят полезните дела, извършени за града от сегашната управа, чийто официални съветници са братя Галеви.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също е притеснен, защото вървят информации, че имал договорка Галеви да подкрепят ГЕРБ на изборите и че посещавал резиденцията им.

"Това са активните мероприятия на БСП, нито съм служил с тях, нито съм ходил и не им знам резиденцията. По мое време те бяха наблюдавани, но се пазеха много внимателно. Като главен секретар аз не съм извършвал арести, не съм правил разработки, това е работа на структурите в МВР. Но явно и тогава е имало хора на местно ниво в региона, които са бдели над тях, и затова не е работено активно", заяви по-рано този месец Борисов пред в. "Струма".

"Аз не считам, че братя Галеви са на върха на организираната престъпност, те са мишена на битката между двата клана в БСП, а другите партии им служат за прехвърляне на вина. В момента Галеви са много изгодни за доклада в Брюксел, да можем да кажем, че нещо се върши", коментира още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България