СДС и НФСБ не изключват да минат от сградно съжителство към коалиция

СДС и НФСБ не изключват да минат от сградно съжителство към коалиция

Лидерът на СДС Божидар Лукарски не изключва възможността за съвместно явяване на избори с НФСБ на Валери Симеонов. Това стана ясно от отговора му на журналистически въпрос в четвъртък по време на откриването на новата централа на НФСБ в емблематичната за десницата сграда на "Раковски" 134, която партията на Симеонов дели със СДС.

Лукарски присъстваше на освещаването по покана на Валери Симеонов. Двете партии ще си съжителстват там, след като правителството предостави на НФСБ полагаемите му се по закон помещения за партийна дейност.

Преди месец се разчу, че НФСБ и СДС преговарят за общо явяване на избори. По-късно Божидар Лукарски каза в интервю пред бТВ, че в СДС има две "течения" - едното либерално, а другото – консервативно. По думите му партията трябвало да определи първо профила си и тогава да преговаря за коалиции.

Сега, на въпрос дали съвместното съжителство с НФСБ на "Раковски" 134 ще доведе и до съвместни бъдещи партийни проекти, Лукарски не отрече подобна възможност.

"Това времето ще покаже. След Националния съвет на 17 април ще решим. Не изключваме нищо. Аз съм си казал моята позиция и ще я кажа и на 17-и, но не е коректно да коментирам линия на партията, която не е гласувана на общото събрание. Ние сме приятели с колегите от НФСБ. В крайна сметка тази централа дълги години е била на СДС и ние все още сме тук. Първо ще говорим вътре в партията, после с г-н Симеонов и накрая с вас", каза той.

На въпрос готов ли е СДС да заеме мястото на ″Атака″ в патриотичната коалиция, Лукарски повтори за пореден път, че в партията имало две "тенденции" по въпроса. Коя ще надделее, щяло да стане ясно на 17 април, когато СДС има Национален съвет.

"НФСБ би могла да е част от тази формула, казвам най-общо - от консервативно-патриотична линия", каза в заключение Лукарски.

Темата коментира и Валери Симеонов на брифинг след освещаването на централата. Той не потвърди, но и не отрече за възможността за някакви бъдещи действия със СДС. Както и с всяка друга партия извън ДПС и "производните ѝ като ДОСТ". В това число и с БСП.

"Със СДС имаме чисто физическо, сградно съжителство. Нямаме домсъвет, да не се бъркате. Рано е да се каже още", коментира Симеонов.

Споделяне

Още от България