СДС и Новото време искат анкетна комисия за концесията на автомагистрала "Тракия"

СДС и Новото време настояват за създаване на временна парламентарна анкетна комисия, която да провери отдаването на концесия на автомагистрала Тракия. Това съобщи в последния работен ден на парламента за 2004 г. говорителят на СДС Николай Младенов. До момента под искането са събрани 24 подписа на народни представители.

В четвъртък правителството реши да отдаде на концесия без търг и конкурс експлоатирането на автомагистралата на българо-португалската компания "Автомагистрали Тракия" АД. Концесията е за 35 години, като срещу това дружеството трябва да доизгради автомагистралата от София до Бургас, както и да построи магистралата от София до Калотина и северния участък от околовръстния път на столицата.

Общата стойност на проекта е 717,2 млн. евро, което прави 3,9 милиона евро за километър от общо 261 км участък на аутобана, изчислиха от СДС. Според тях тази цифра е колосална цена за път без тунели, мостове и други, затова българите ще плащат минимум 25 лева, за да се придвижат от София до Бургас.

Споделяне

Още от Бизнес