СДС и ОДС призоваха БСП да поиска прошка за комунистическия режим

Днешният ден е шанс за БСП да признае греховете си и да поиска прошка за комунистическия режим, прекъснал пътя на България към демократичните ценности, а не да чества 9 септември. Това обявиха десните партии в парламента по време на дебатите по проектодекларациите, внесени от СДС и ОДС и осъждащи случилото се на 9 септември 1944 г. и последвалите репресии на тоталитарния режим. Повод за декларациите станаха организираните от партията - наследник на БКП тържества по повод 60-годишнината от комунистическия преврат в страната.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че на тази дата е извършен преврат, който е откъснал страната ни от европейските ценности и я обрекъл. "Днес е подходящ ден да кажем, че 9 септември не е празник за България, защо не може да се празнува ден, който слага край на демократичното развитие на страната. Трябва да говорим за тази дата, но да си кажем, че в нашия свят трябва да уважаваме само ценностите, които да ни върнат към Европа", добави Михайлова.

Тя допълни, че трябва да гледаме с разумен поглед към миналото си, за да постигнем баланс в обществото.

Михайлова се обърна към лидерът на БСП Сергей Станишев с думите: "само жертвите могат да дадат прошка на извършеното от вашите предшественици. За да се даде прошка, трябва да се поиска прошка, но вие от БСП не искате прошка, вие искате властта".

"На тази дата преди 60 години бе прекъснат нашият път към Европа, избран още през 19 век от строителите на модерна България, за да дойде едно правителство, което затри всичко демократично и започна един утопичен експеримент, забавил с десетилетия развитието на страната ни", заяви и председателят на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова.

Тя напомни, че превратът на 9 септември 1944 г. е свалил едно българско правителство, което вече е било обезоръжило намиращите се германски войници в страната и е започнало преговори със западните съюзници за включването на България в антихитлеристката коалиция.

"Комунизмът потъпка човешките права и принципите на институционализма, отне свободата на българските граждани. Комунизмът рухна в сблъсъка си с европейските ценности. Днес България е пред прага на ЕС, каузата на българските демократи победи. Депутатите от НС осъждаме комунистическия режим, установен през 1944 г. и се изправяме срещу опитите да бъде реабилитираната тази дата", заяви Михайлова, изчитайки проектодекларацията на ОДС.

Не вярвахме, че БСП ще посмеят да честват една трагична дата, добави зам.председателят на партия Демократи за силна България и допълни: "С това, че иска да празнува, БСП признава, че не е реформирана и не е модерна европейска левица".

Михайлова добави, че тази дата не може да се зачеркне от българската история и не бива да се забравя, но в никакъв случай не може да се чества.

Шансът на БСП днес е да признае греховете на партията си и да поиска прошка, заяви Екатерина Михайлова.

Първи отговор от лявата половина на парламента даде Гиньо Ганев, според когото случилото се на 9 септември 1944 г. е исторически акт, наложен от историческите събития и спасил страната ни от един лош съюз с Тристранния пакт, който е можел да се окаже с тежки последици занапред.

"Ние бяхме привързани към катафалката на губещата войната страна, затова 9 септември сложи край на политиката на редица правителства и постави държавата в редиците на антихитлеристката коалиция. Благодарение на това страната не загуби нито сантиметър национална територия", заяви от парламентарната трибуна Гиньо Ганев.

Той добави, че с акта от 9 септември е сложен край на един личен диктаторски и профашистки режим в България и се установил равноправен плуралистичен режим. "Достойнство на 9 септември е, че бе сложен край на монархията у нас, има ли протести за това? Нямаше ли подем в страната? Защо нямаше съпротива в страната, след като е бил наложен със сила новият режим? Тази дата не бива да бъде отричана напълно", каза депутатът.

Датата 9-ти септември 1944 г. хората свързваха с края на страшната война и с ликвидация на най-човеконенавистния режим - фашисткия, каза и бившият български президент Желю Желев, в коментар по Дарик радио. Той все пак даде отрицателна оценка като цяло на това, което се е случило на 9-ти и в следващите години, отклонило България от пътя на прогреса, на цивилизацията и на демокрацията.

Поднасянето на цветя и празнуването на днешния ден не е реална заплаха за връщане към тоталитарното минало, но в очите на демократичния свят ще бъде една сянка върху България, допълни Желев.

"Комунизмът е източник на престъпления срещу човечеството и трябва да се бие алармата, ако той си покаже носът от някъде. 9 септември е една срамна дата, едно престъпление срещу законното, демократично правителство на Муравиев. Комунистическият режим изби хиляди души", коментира бившият премиер Филип Димитров пред БНР.

Комунизмът няма път назад, но в момента ставаме свидетели на опити за реабилитиране на един престъпен режим. Не може този позор да се чества, допълни Димитров.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?