СДС инициира неправителствен мониторинг върху изпитите след 7-ми клас

Представители на неправителствени организации и медии да бъдат допуснати до всички етапи от организацията и провеждането на изпитите след 7 клас. Това ще предложат на министъра на образованието Игор Дамянов инициаторите на проекта "Граждански мониторинг на изпитите за езикови гимназии след 7 клас", съобщи председателят на СДС Надежда Михайлова след среща с представители на Младежкия парламент, на организацията "Младежи за гражданско общество", на Студентския съвет към Софийския университет "Св. Климент Охридски", преподаватели, експерти и родителски организации.

Предвидено е осъществяването на проекта да започне в началото на май, за да може екипи от наблюдатели да бъдат допуснати до всички фази от подготовката и провеждането на изпитите, предаде БТА. Инициаторите на мониторинга искат наблюдатели да присъстват при формулиране на темите и задачите за изпитите, тегленето на темите, засекретяването на изпитните работи и предаването им на техническата комисия, проверката на изпитните работи и разсекретяването им, както и при въвеждането на резултатите от изпита в компютър.

Инициаторите на проекта настояват изпитните теми по български език и литература да се формулират вечерта преди изпита и да бъдат поне по две теми върху всяко едно от изучаваните литературни произведения в седми клас. За нормалното провеждане на изпитите на училищата да се осигурят еднакви материали, подобно на кандидатстудентските, еднакви листове за писане, подпечатани с уникален печат, който да се съхранява в министерството на образованието.

Предлага се още до арбитраж да не се допускат хора, неучаствали в първичната проверка на изпитни работи. Проверителите трябва да подписват декларации, че не участват в частни школи.

Представителите на неправителствените организации ще настояват и за промяна в Наредба 8 от 2001 г. за прием на ученици в училища с държавен прием и в непрофилирани паралелки. Изменението трябва да разреши съществуващото в момента противоречие, което позволява изпитите да се провеждат на регионално равнище - тоест изпитните работи се проверяват от регионална комисия, а учениците да участват с резултатите си в класиране в която и да е област на страната.

Споделяне

Още от България