СДС иска гражданска комисия по досиетата паралелно с официалната

СДС иска гражданска комисия по досиетата паралелно с официалната

Във вторник СДС настоя да се създаде гражданска комисия, която да работи за отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Министерството на отбраната. Идеята беше лансирана от лидера на партията Петър Стоянов след заседанието на Националния изпълнителен съвет (НИС).

По думите му няма нужда структурата да бъде уредена на законодателно равнище, като целта ѝ ще е да служи за връзка между обществото и комисията, която ще бъде създадена от Народното събрание по новия закон за досиетата.

Задачата на гражданската структура ще е да поставя въпроси пред административния орган и след това да дава информация на обществото, разясни Стоянов.

Той обяви още, че СДС окончателно се отказва от правото си да има представител в комисия по разсекретяването на досиетата, след като единственият кандидат на партията Георги Константинов бе дисквалифициран от НСС и ДКСИ.

“СДС няма намерение да вкарва свой кандидат в една комисия редом с членове, представители на народната милиция”, каза Стоянов, визирайки кандидати на БСП и ДПС, някои от които обаче бяха оттеглени.

Лидерът на СДС повтори, че нямат желание да легитимират новата комисия по досиетата, тъй като тя няма да извади истината за престъпленията на комунистическия режим, включително износа на капитали.

Филип Димитров – лоялен член

Филип Димитров е сред най-лоялните членове на СДС и аз не искам да коментирам слуховете, които се пишат за него в последните дни, заяви в отговор на въпрос на Mediapool Петър Стоянов. Така той коментира информациите, че бившият премиер и лидер на СДС, смятан за един от авторитетите на синята партия, възнамерява да напусне СДС.

Във вторник Димитров отсъства от пресконференцията на “Раковски” 134, въпреки че партията се отчете публично за работата си в Европарламента.

Филип Димитров е водач на групата от четирима български евродепутати в ЕНП. Вместо него отчетния доклад представи Мартин Димитров.

Пред медиите Стоянов обясни, че това е нещо съвсем нормално, тъй като зам.-председателят на СДС – София има по-дълъг стаж в Страсбург, а освен това е по-млад и затова е бил натоварен с написването и представянето на отчета.

По-рано същия ден пред БНТ Филип Димитров призна недоволството си от факта, че голяма част от неговите идеи не намират подкрепа в рамките на парламентарната група на ОДС.

“Аз казах около стотина пъти досега, че не съм от хората, които напускат партии, цепят партии или пък си създават малки частни партийки за лична употреба”, каза той и даде да се разбере, че не е приключил с политиката.

В същото време заяви, че когато реши, че “това е така - дали ще бъде утре, дали ще бъде след година, две, пет и т.н., ще ви информирам”.

Според източници от партийната централа, конфликтът се е задълбочил след решението Петър Стоянов да оглави листата на СДС за европейските избори, макар че такива намерения имало по-рано за Филип Димитров.

Димитров коментира пред БНТ, че “този тип въпрос поставя нещата в примитивна посока”.

Очакванията са ако напуска СДС, да обяви това след изборите за Европейски парламент (ЕП) на 20 май.

Предизборните послания - от ЕНП

Междувременно СДС направи пореден ход за спасяване на членството си в Европейската народна партия (ЕНП), като Стоянов обяви, че 18-те обещания, които ще отправят преди изборите, са “извлечени” от платформата на ЕНП.

СДС е срещу данъчната хармонизация в рамките на ЕС, подкрепя проекта за евроконституция, бързото изграждане на единен пазар и др.

Преди месец ръководството на най-мощната европейска дясно-центристка формация предложи изключване на СДС от редиците си заради присъединяването на Стоянов и партията му към новата партия на английските и чешките консерватори Движение за европейски реформи.

Тогава Петър Стоянов определи случващото се като “недоразумение” и обяви, че то ще бъде изчистено преди бюрото на ЕНП да вземе окончателно решение в средата на май.

Тези дни се разбра, че германската фондация “Конрад Аденауер”, която работи с ЕНП, е замразила финансирането за СДС заради неясния статут на партията. Във вторник Стоянов определи и това като “недоразумение”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?